Könyvbemutató

2023.04.18. 17:28

Gyógynövények erejére esküszik a nyolcvanéves salgótarjáni patikus

Balláné Tóth Ilona Barangolások a Medvesen - Mit adtak nekem a gyógynövények? című könyvét mutatta be minap a salgótarjáni Libri könyvesboltban. A nyugalmazott, salgótarjáni gyógyszerész vallja: a gyógynövények alkalmazásával egy szebb életet kapott.

Palchuber Kinga

Balláné Tóth Ilona, a Barangolások a Medvesen - Mit adtak nekem a gyógynövények? című könyvének salgótarjáni bemutatóján

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

– Bár szakmáját tekintve több évtizeden át gyógyszerészként dolgozott Salgótarjánban, elsősorban mégsem a patikákban kapható pirulákban látja a megoldást egy-egy betegség kezelésére. Hogyan csöppent a gyógynövények világába? 

– Nagyon régi szerelem ez. Aktív gyógyszerészként is állandóan azon töprengtem, hogy a medicinákon kívül milyen természetesebb megoldást nyújthatnék az emberek panaszaira. Elvégeztem több természetgyógyász-tanfolyamot, és rendszeresen túráztam a gyógynövényekkel teli fennsíkon is. Megéreztem a természet erejét, s eldöntöttem, hogy népszerűsíteni kezdem a gyógynövények hatásosságát. Erre alapozva a kollégáimmal előadásokat, versenyeket, nyílt napokat is sokszor szerveztünk Salgótarjánban. Jelenleg a Facebookon vezetem a Borostyán Gyógynövényklubot, ahol szinte naponta osztok meg cikkeket és fotókat a gyógynövényekről. Valójában ennek ötletére építve írtam meg a Barangolások a Medvesen - Mit adtak nekem a gyógynövények? című könyvemet is, hogy minél szélesebb körben megismertessem az emberekkel a gyógynövények erejét. 

Balláné Tóth Ilona
A salgótarjáni könyvesboltban a szerző kollégánknak, Palchuber Kingának mesélt a kötetről
Fotós: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Jól sejtem, hogy a gyógynövények mellett másik nagy szerelme a Medves is? 

– Aki már járt a Medvesen, az biztosan átérzi, amikor azt mondom: a hely maga a varázslat! Mindig más és más arcát mutatja, ráadásul rengeteg gyógynövényre bukkanhatunk ott bármely évszakban. Bár az egész hazai paletta nem fellelhető a területen, de saját flórája is rendkívül gazdag. Én mindig a kutyámmal és a telefonommal indulok útnak, utóbbival ugyanis rendre megörökítem a talált „kincseket”.

– Ha tavasszal útnak indulunk gyűjtögetni, milyen „kincsekkel” térhetünk haza? 

– A Medvesen és az eresztvényi Várberek patak környékén is nyílik például az egyik kedvencem tavaszi virágom, az aranyos veselke, bár ez nem kifejezetten gyógynövény. Azonban találhatunk martilaput is, mely kiváló a köhögés csillapítására, valamint a veronika is most jelenik meg. A kis kék virág igen sokoldalú: javítja a szellemi frissességet és a memóriát, valamint erősíti a szívet. Mivel virágait nagyon könnyen lehullajtja, ezért Németországban „férfi hűségnek” is nevezik. 

Balláné Tóth Ilona
A szerző rendre kijár a Medves fennsíkra, ahol számos gyógynövény megterem
Fotós: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Ön egy vérnyomás-csökkentőt kivéve egyáltalán nem szed gyógyszereket. Mit gondol, manapság az emberek többsége egyből a tablettákhoz nyúl, ha nem érzi jól magát? 

– Azért is tartom fontosnak népszerűsíteni a gyógynövények hatásosságát, mivel a gyógyszeripar elsősorban nem a megelőzésre gondol, hanem inkább azt üzeni: baj esetén kapjunk be egy pirulát, s majd elmúlik minden! Meglátásom szerint ez egyáltalán nem jó, az egészségügyi szektornak is többet kellene összpontosítania a megelőzésre. A magam részéről vírusos megbetegedésre például egyáltalán nem javasolnám az antibiotikumok szedését, hiszen sok gyógynövény segíthet leküzdeni a fennálló problémát. Az általános kakukkfű kiváló vírusülő és tisztítja a légutakat, amely csalánnal, veronikával vagy zsurlóval kombinálva még hatásosabb lehet. A lázcsillapításhoz sem kell egyből tablettát beszedni, mivel a hársfa, a bodza és a kamilla is jó lázcsillapítók. A gyógynövények hatása azonban nem csak gyógyító, de megemelik testünk rezgését, energiát adnak. Persze kisebb bajok engem sem kerülnek el, de a gyógynövények segítségével meg tudom oldani. 

– Laikusként nekiállhatunk gyűjtögetni gyógynövényeket a réten? 

– Felelőtlenül semmiképp nem szabad hozzáfogni a gyógynövények gyűjtéséhez. Mindig csak azt szedjük le, amiről biztosan tudjuk, hogy mi csoda. Ebben a gyógynövényszedő túrák során, valamint a klubban is segítséget nyújthatunk az érdeklődőknek. 

– Nyolcvanévesen még mindig nagyon fitt. Csak a gyógynövényekben keresendő a titok? 

– Hiszem, hogy aki rendszeresen használ gyógynövényeket, az egyszerűbben gyógyul fel és számos betegséget el is kerül. Természetesen a súlyos diagnózisra nem elég egy veronika vagy egy zsurló, de okosan használva a gyógynövények ereje is hozzájárulhat az eredményes kezeléshez. Én reggelente többféle gyógynövényes főzetet is készítek, manapság a galagonya a mindennapjaim része, hiszen az az öregedő szív gyógyszere. Emellett rendszeres járok pilatesre és túrázni, valamint rengeteg zöldséget fogyasztok és edzem a memóriám. A titkom csupán ennyi: a gyógynövények fogyasztása, a rendszeres mozgás, a megfelelő táplálkozás és a szellemi fitten tartás. 

– Várható, hogy újra tollat ragad? 

– Folyamatosan gyűjtöm az új ötleteket, így nem kizárt, hogy lesz folytatása a könyvemnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában