Medvehagyma

2024.03.20. 20:06

Medvehagymaszezon: Vigyázz, ezekre a mérgező növényekre hasonlít!

Bár nem szűkebb hazánk az ország legnagyobb medvehagyma lelőhelye, de erdeinket járva pár hét múlva már a nógrádiak is gyűjthetik. Érdemes azonban odafigyelni, mert több mérgező növényre is hasonlít a medvehagyma.

Nagy Orsolya

A medvehagymából számos finomság készíthető. A gyűjtésnél vigyázni kell, mert könnyen összetéveszthető mérgező növényekkel is

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Ébredezik a természet, sorra bújnak elő a gyógynövények is, mint például a közismert medvehagyma, amelynek népszerűsége nemcsak gyógyhatásának, de ízének és sokoldalú felhasználhatóságának is köszönhető. Azonban nem árt vigyázni, ugyanis a medvehagyma több mérgező növényre is hasonlít. Kovács Hetti salgótarjáni természetgyógyász és életmód tanácsadó portálunk érdeklődésére kifejtette, Nógrád vármegye nem az elsődleges termőhely az országban, de bizonyos helyeken itt is fellelhető a medvehagyma, így érdemes az erdőt járni. Ugyanakkor szűkebb hazánkban még hűvösebb az időjárás, így várni kell rá egy-két hetet.

Medvehagyma az erdő mélyén
Hamarosan már Nógrádban is gyűjthető lesz a medvehagyma
Forrás: Shutterstock

– A medvehagyma a kora tavaszi gyógynövények közé sorolható. Kiváló szerepe van a méregtelenítésben, de immunerősítő, vérhígító és bélféreghajtó hatása is van. Utóbbi igen fontos, hiszen, ahol kisállat van, ott átadhatják az embernek a parazitákat. Emellett a medvehagyma jó a koleszterinszint normalizálásban, de segíti az epe és a máj működését, sőt még székrekedés ellen is bevethető. Magas a vitamin tartalma, van benne egyebek mellett C- és B-Vitamin, folsav, de flavonoidok is – közölte Kovács Hetti.

A Börzsönyben már találhatunk

Borgulya Gizella nagyoroszi gombaszakellenőr és kistermelő elmondta, szűkebb hazánk nyugati részén, a Börzsönyben már több hektáron is van medvehagyma, de ezek még kisebbek, szedésük pedig engedélyköteles. A nagyobb medvehagymákra azonban még várni kell, hiszen még nem annyira kedvező az időjárás.

Vigyázz, mérgező növényre is hasonlít a medvehagyma!

A természetgyógyász felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, így óvatosan kell szedni, nehogy összekeverjük vele. Ha rossz növényt szedünk, akkor az ugyanis mérgezést okozhat.

Hozzátette: a medvehagymának erőteljes fokhagyma illata van, de egyébként az íze is hasonlít rá, így könnyebb felismerni. Erdőkben, ligetes helyeken és patakok mentén is fellelhető, de akár a kertben is lehet ültetni. 

Tavasszal a leveleit használjuk fel, ősszel pedig a hagymáját.

Finom ételek készíthetők medvehagymából

Kovács Hetti arra is kitért, hogy a medvehagyma népszerűsége abban is rejlik, hogy nagyon finom ételeket lehet készíteni belőle.

– Levelét le lehet szárítani, így akár teának is kiváló, amelyet kúraszerűen érdemes fogyasztani. Emellett akár fagyasztani is lehet. Érdemes ugyanakkor nyersen is enni, akár salátákban, szendvicsbe, zöld turmixba, pestókba, de különféle krémekbe és levesként is tökéletes. Ráadásul nagyon jól lehet párosítani más gyógynövényekkel, mint például a csalánnal

 – emelte ki a természetgyógyász.

Korlátozott mennyiségben gyűjthető

A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a Mecsekerdő Zrt. felhívása szerint védett természeti területre nem adnak ki medvehagymagyűjtési engedélyt, de az általános szabályok maradtak.

„Jogszabályi változás nem történt, a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta két kg/fő mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagymalevél is – gyűjthető külön engedély nélkül” – idézte a Magyar Nemzet. Hozzátették: amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.

Miről ismerhető fel a medvehagyma?

Arra is kitértek, hogy a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág leveleivel. A szakemberek szerint szedés előtt minden esetben érdemes megvizsgálni a növény leveleit. Mint fogalmaztak, amennyiben dörzsöléskor megérezzük a jellegzetes hagymaillatot, biztosak lehetünk benne, hogy jó helyen járunk. Árulkodó jel még a medvehagyma ívesen visszahajló leveleinek szélessége is, amely nagyjából három-négy centiméter, míg a gyöngyvirágé a duplája is lehet.

Drága a boltokban

Érdemes egyébként a természetet járni és onnan beszerezni a medvehagymát, ugyanis a boltok polcain bár megtalálható, de igen drága. A legtöbb üzletben ugyanis több ezer forint a kilónkénti ára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában