Nool.hu videó

2024.03.08. 16:42

Elhullott négylábúak látványa fogadta az állatvédőket a herencsényi tanyán (videó)

A falu határában megrázó látvány fogadta a napokban a Szurkolók az Állatokért Alapítvány munkatársait: csontsovány szarvasmarhák és elhullott borjútetemek hevertek a tanyán. A rendőrség állatkínzás miatt indított eljárást.

Lukács Zsófia

Bejelentés érkezett a napokban a Szurkolók az Állatokért Alapítványhoz, amely szerint több szarvasmarhatetemet láttak egy herencsényi tanyán. 

– Kiérkezésünkkor borzalmas látvány fogadott bennünket: patakban, kútban elhullott állatok, mellettük ott kószált a többi kórosan sovány szarvasmarha a kopár mezőn. Az állatorvos is a helyszínre érkezett, aki elmondta, hogy ilyen időben nem is lehetne a legelőn tartani az állatokat. Ennek ellenére semmilyen óvóhely nem volt biztosítva a közel 50 szarvasmarhának – mondta el portálunknak Kapin Richárd, az állatvédő szervezet alapítója.

Hozzátette: a patakban fekvő tetemnek a füléből ki volt vágva a füljelző és a testéből is hiányoztak darabok. – Ezenfelül a kiérkező állatorvos elmondta, hogy a kútban talált szarvasmarha még élve kerülhetett a mélybe. Több helyszínen is találtunk elásott tetemeket, horrorisztikus látvány volt, természetesen a feljelentést megtettük a rendőrségen – emelte ki Kapin Richárd.

Eljárást folytat a rendőrség

Herencsény község polgármestere, Bucsánszki Csaba elmondta: évek óta tapasztalják ezt a borzalmat a tanyán és környékén. Több eljárás is indult már az ügyben, azonban sikertelenül. – A helyi vadásztársaság elnöke is megállapította, hogy ez a terület nem alkalmas a szarvasmarhatartásra, a tulajdonos mégis itt legelteti őket, sok bosszúságot okozva a helyieknek, az egészségügyi kockázatokról már nem is beszélve. A mintegy 50 állatból minimum 8 pusztult most el, de ez sajnos nem az első eset, hanem egy évek óta tartó folyamat – hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette: az állatok tulajdonosa azzal indokolja tettét, hogy spanyol állattartási szemléletet alkalmaz. Arra hivatkozik, hogy Andorrán is ki vannak hajtva a marhák és a hóban legelnek a hegyoldalban.

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunknak megerősítette, hogy állatkínzás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában