Megemlékezés

2024.03.14. 17:20

Átjárta március 15-e szelleme a Petőfi Sándor nevét viselő salgótarjáni iskolát (videó)

Koszorúzással, színes műsorral, házi versenyek eredményhirdetésével és emlékérem átadással emlékezett meg névadójáról, valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának közössége csütörtökön.

Veres Edina

A házi képességfejlesztő versenyek helyezettjeit is értékelték

Forrás: Nool.hu

Fotó: Veres Edina

Az ünnepségen Juhász Gyula tagintézmény-vezető úgy fogalmazott: évek óta együtt emlékeznek 1848. március 15-ére. Teszik mindezt azért, mert hisznek abban, hogy fontos szem előtt tartani a múltat, és érdemes fenntartani a magyar nemzet nevét, nyelvét és helyét a világban.

– Bátornak, hazafiasnak és szabadságszeretőnek lenni nem ugyanazt jelenti ma, mint a márciusi ifjak korában – fejtette ki a tagintézmény igazgatója, aki arra is rámutatott, hogy a mai kor emberének egy másféle harcot kell megvívnia: folyamatosan szót kell emelnie az érdekeiért a közéletben és a magánéletben, valamit a hétköznapokban kell megvívnia a saját forradalmát.

Piros-fehér-zöldbe öltöztek a kisdiákok
Fotó: Veres Edina / Forrás: Nool.hu

Hozzátette: nem ítéli el azért a diákokat, ha a március 15-i eseményekről eszükbe jut az is, hogy miként alakulna egy ilyen nap a Facebook korában, illetve hogy vajon hány lájkot kapna a Nemzeti dal, vagy hányan osztanák meg egy óra alatt a Tizenkét pontot?

– Azonban ma, egy elképzelt klikkelgetés mellett sem szabad elfelednetek, hogy miről is szól a negyvennyolcas, márciusi szellem: a nemzetetek, az örökölt szellemi értékeitek, beszélt és írott nyelvetek fennmaradásában nektek is szerepet kell vállalnotok – hívta fel a tanulók figyelmét Juhász Gyula.

Idén is gazdára talált a Petőfi emlékérem

Ezt követően a salgótarjáni önkormányzata nevében Dániel Zoltán alpolgármester helyezett el koszorút az oktatási intézmény falát ékesítő Petőfi domborműnél, majd ugyanezt tette a Petőfi Sándor nevét viselő általános iskola tanulói és dolgozói nevében Tőzsér Katalin, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium főigazgatója, a Juhász Gyula tagintézmény-vezetője. Végül az osztályok képviseletében két-két diák helyezte el az emlékezés virágait az emlékműnél. A programot a nyolcadik osztályos tanulók, valamint az iskola énekkarának műsora színesítette. 

A Petőfi-napok keretében a házi képességfejlesztő versenyeket is értékelték. Az alsó tagozat esetében magyar nyelv és irodalom, matematika, szépírás, illetve vers- és prózamondás kategóriában vehette át jutalmát az első három helyezett, majd a felső tagozatos tanulók, illetve a felnőttképzésben résztvevők között hirdették ki a szépíró verseny „dobogósait”. Mellettük a komplex képességfejlesztő feladatok megoldásában kiemelkedő teljesítményt elérő három tanuló – Bangó Virág Vivien, Őz Orsolya és Tóth Zsófia Etelka – is elismerésben részesült.

Elismerték a pedagógus kiemelkedő munkáját is

Az esemény zárásaként végül a tagiskola nevelő-tanuló közössége által alapított Petőfi emlékérmet adták át. A kitüntetést az intézmény egy olyan dolgozójának ítélik oda már évek óta, aki kiemelkedő munkájával példát mutat, valamint hosszú ideje alakítja az intézmény arculatát. A 2023/24-es tanévben Csohány Ildikó vehette át a plakettet Juhász Gyula tagintézmény-vezetőtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában