Nool.hu videó

2024.03.05. 18:50

A salgótarjáni költségvetésről és a piaci „bénázásról” is beszéltek (videó)

A múlt heti közgyűléssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója kedden. A témák között szerepelt az is, hogy a – helyi Fidesz frakció módosító indítványát is tartalmazó – költségvetést miért nem tudták egységesen elfogadni az ellenzéki képviselők. A piacról is szó volt.

Veres Edina

A múlt heti közgyűléssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Tolnai Sándor önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke a 2023-as költségvetéssel kapcsolatban kifejtette: az általános működés ágazati feladatainak támogatása jogcímen összességében 4 milliárd 295 millió forint jelentkezett, ami az eredeti előirányzathoz képest 485 millió forintos többletet jelentett. Mint mondta: a kormányzat jelentős mértékben kompenzálta a külső körülmények okozta nehézségeket, így nem fogható azokra, hogy milyen a salgótarjáni önkormányzat költségvetési helyzete. Tolnai Sándor a 2024-es költségvetést illetően megjegyezte: látszik, hogy a finanszírozásnál továbbra is szükség van hitelek bevonására, ugyanakkor az adóbevételek például pozitívan alakultak, illetve működési tartalékok is képződtek.

– A működési céltartalékokba 150 millió forint került, amely a korábbi éves összegnek a háromszorosa – mondta a képviselő. A hosszú lejáratú hitelekkel kapcsolatban hozzátette, azok összege újra megnövekedett a költségvetésben. – Az előirányzat a hosszú lejáratú hitel törlesztése 332 millió forintot jelent. Tehát ennyibe kerül nekünk az, hogy a korábbi hiteleket visszafizessük – hangsúlyozta Tolnai Sándor, aki úgy fogalmazott: a hosszú lejáratú hitelek tekintetében „nem kicsit van eladósodva a megyeszékhely”.

Jelentős összegű módosító indítványt adott be a Fidesz-KDNP

Szabó Csaba önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: a működési tartalékoknak köszönhetően idén az önkormányzat számára adott a lehetőség, hogy – a pályázati forrásokon túl – szabad forrásokat biztosítson különböző fejlesztésekre és felújításokra. Emiatt a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója lakossági jelzések alapján a közgyűlés elé terjesztett egy egységes, a város több pontját érintő módosító indítványt.

Az összesen 76,5 millió forintos fejlesztési csomag egyfelől a közbiztonság javítását célozza meg térfigyelő kamerák telepítésével. Emellett helyet kapott benne a közlekedés biztonság fejlesztésére irányuló út- és lépcsőfelújítás, parkolóbővítés, illetve fedett buszmegálló telepítés is. Az érintett témák között szerepel továbbá egy játszótér körülkerítése, valamint játszótér és park kialakítása, illetve a somlyói városrész fejlesztési koncepciójára irányuló tervek kidolgozása is.

– Nem voltunk telhetetlenek. Egy olyan összegű felújítási csomagot nyújtottunk be módosító indítványként, aminek van realitása a költségvetésen belül – mondta Szabó Csaba. Kiemelte: Fekete Zsolt polgármester (MSZP) befogadta a fent említett indítványt és támogatásra javasolta azt. Szabó Csaba hozzátette: értékelve a polgármester gesztusát, a szavazás során a frakció nagyobb része támogatta a költségvetést.

A Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciójának vezetője arra is kitért, hogy mindannyian fontosnak tarják a fent felsorolt fejlesztéseket, illetve látják a salgótarjáni büdzsét érintő előremozdulást, a többletforrások és a céltartalékok emelkedését, de mindennek ellenére a költségvetés struktúráját illetően vannak ellenérzéseik. Mint fogalmazott: ez az oka annak, hogy a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója nem tudott egységesen szavazni a költségvetéssel kapcsolatban.

Nincs közük a piac körüli „bénázáshoz”

Fenyvesi Gábor önkormányzati képviselő kedden kifejtette: egy helyi baloldali közösségi oldalon megjelent bejegyzés a botrányos piacfelújítást a Kelet-Nógrád választott országgyűlési képviselőjére, illetve a Fideszre próbálja áthárítani. Mint mondta: a kormány és a Fidesz részéről minden segítséget megkapott a városvezetés ahhoz, hogy a projekt elkészüljön, így a beruházás körül zajló „bénázáshoz” nincs semmi közük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában