Nool.hu videó

2024.03.25. 20:00

A lakosok biztonsága a legfontosabb célja a Nógrád Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottságnak (videó)

A múlt évről és az idei tervekről is tájékoztatta a résztvevőket hétfő délután a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nógrád Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottsága a megyeszékhelyen.

Nagy Orsolya

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minél szélesebb körben szeretné elérni az időseket, a fiatalokat és a hátrányos helyzetűeket

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Virág Zsolt, a nógrádi tűzmegelőzési bizottság vezetője ismertette a tavalyi, valamint az idei év feladatait, amelyekkel a lakosság biztonságát is szeretnék előtérbe helyezni. Mint mondta: az elmúlt esztendőben visszaesett a szabadtéri tüzek száma az előző évhez képest, de ez az időjárástól nagy mértékben függ.

Hozzátette: ugyanakkor a kéménytüzek és a szén-monoxiddal kapcsolatos esetek sajnos évről évre emelkednek. Utóbbi esetében azért is tapasztalható emelkedés, mert a szén-monoxid-érzékelők száma növekszik, így több a jelzés is. A sérültek számát ugyan már sikerült visszaszorítani, de ennek ellenére még minden évben van halálos eset szén-monoxid miatt.

Virág Zsolt arra is kitért, hogy az elmúlt évben is több rendezvényen megjelentek. Volt egyebek mellett gyalogtúra, önkéntes tűzoltóverseny, de gyereknap is. Ezeken az eseményeken mindig felhívják a figyelmet azokra a veszélyforrásokra, amelyek a lakosságot veszélyeztetik. Emellett megjelentek az iskolákban is, de a hagyományos alkotói pályázatot is meghirdették, amely során a legkreatívabb intézmény a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola lett.

Mik a legfontosabb feladatok idén?

– Idén a legfontosabb feladat a lakosság biztonságának a növelése érdekében a lakástüzek, a szén-monoxid-mérgezések, valamint a szezonális tűzesetek megelőzését célzó tájékoztatási tevékenység folytatása. Fontos továbbá a füstérzékelők elterjedésének az elősegítése, valamint azok adományozása támogatástól függően a rászorulók számára. Ezen kívül az online tűzvédelmi teszteket is népszerűsítjük, de a média- és az internetes hatékonyságot is növelnénk. Minél szélesebb körben szeretnék elérni az időseket, a fiatalokat és a hátrányos helyzetűeket – közölte a tűzmegelőzési bizottság vezetője.

Antal István, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese háláját fejezte ki a társszerveknek és minden közreműködőnek, aki részt vesz a munkában.

Mint fogalmazott: sikeresnek mondható az elmúlt év, hiszen számtalan rendezvény és előadás teremtett alkalmat arra, hogy bemutassák tevékenységüket. Elsődleges feladatuk pedig továbbra is a lakosság védelme.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kifejtette, hogy a megelőzés mekkora mértékben szerepet játszik abban, hogy szűkebb hazánkban az emberek biztonságban éljenek. Ehhez pedig összefogás kell, amelyet jól tükröz a tűzoltók, az önkéntesek és a társszervek munkája. Az együttműködés erejét is hangsúlyozta az elnök, valamint azt, hogy a biztonság egy olyan érték, amelyet meg kell becsülni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában