Egészségügy

2024.02.28. 20:10

Márciustól újraindul a teljes szülészeti ellátás a balassagyarmati kórházban

A Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben márciustól újrainduló ellátásokról és a rövidesen várható szolgáltatásbővülésekről, fejlesztésekről tartottak sajtótájékoztatót szerda délután, a helyi Városházán.

Lászlók Judit

A sajtótájékoztatón jelen volt (balról jobbra) Csach Gábor, dr. Laczkó Tamás, dr. Fazekas Ágnes, valamint dr. Szabó Géza

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Gyurkó Péter

Tizenegy ellátás szűkült be az elmúlt két évben a balassagyarmati kórházban

A sajtótájékoztatón Csach Gábor, a város polgármestere elmondta, hogy a nehézségeket követően tavaly decemberben tiszta lappal indulhatott a kórház vezetése. Kiemelte továbbá az eseményen szintén jelenlévő dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház megbízott igazgatója, dr. Fazekas Ágnes, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet megbízott kórházigazgatója, valamint dr. Szabó Géza önkormányzati egészségügyi tanácsnok példaértékű munkáját.

– Tizenegy ellátás szűkült be az elmúlt két esztendőben a balassagyarmati városi kórházban, amely a koronavírus-járvány alatt egyébként az év városi kórháza volt. Egy olyan rapid romlásnak indult az ellátás színvonala, amely beavatkozást kívánt. Úgy gondolom, az elmúlt két hónap bebizonyította azt, hogy ha megfelelő elkötelezettség van a terület ellátásért, és alkalmas személyek kerülnek döntési pozícióba, akkor ezek pozitív hatást eredményeznek – fogalmazott Csach Gábor.

Az egységes megyei betegutak kialakításán dolgoznak

A már megvalósult és a márciustól várható fejleményeket dr. Laczkó Tamás ismertette.

– Január 1-jével azt gondolom, hogy egy új fejezetet tudtunk kezdeni a vármegyei kórházak életében. Itt két kifejezést szeretnék említeni, az egyik az együttműködés, a másik pedig a közös gondolkodás – hangsúlyozta dr. Laczkó Tamás.

Hozzátette: – Nem voltunk könnyű helyzetben, azonban az elmúlt 127 év kötelez bennünket, ami a kórháznak a történelmét jelenti. Így azt tudjuk mondani, hogy január 1-jétől folytattuk. Ennek az előzményeként kezdődött ez a közös együttműködés, amelynek keretében nem csak a balassagyarmati és a salgótarjáni kórház, hanem azokon belül az osztályok is elkezdték a közös hangon való beszélgetést. Erre az első példa a szülészet-nőgyógyászati osztály, ahol közösen meghatározták a képességeket. Ennek megfelelően egy egységes szakmai protokollt fognak kialakítani, és ebből következően létrejönnek az egységes megyei betegutak is. Ez azt jelenti, hogy felmértük, melyik osztály mire képes, illetve a képességeket milyen szinten tudjuk erősíteni. Ezután pedig meghatároztuk, hogy milyen ellátást, hol lesz célszerű megvalósítani. Az egységes betegút pedig azt jelenti, hogy minden betegnek tudnia kell, milyen beavatkozás előtt áll, illetve ez mikor és hol fog megtörténni. Így nem a betegnek kell a rendszeren belül keresnie a megoldási lehetőséget, hanem a rendszernek kell generálnia ezt a betegutat.

A vármegyei kórház megbízott főigazgatója kitért arra is, hogy ennek eredményeképp februárban újraindult a balassagyarmati kórházban a reumatológiai szakrendelés, valamint a nőgyógyászati- és szemészeti egynapos műtétek is. Utóbbi során már 27 szürkehályog műtétet végeztek el. Kiemelte: március 4-től, hétfőtől pedig nem csak a nőgyógyászati, hanem a szülészeti fekvőbeteg-ellátás is újraindul a teljes ügyeleti háttérrel együtt, valamint március közepétől a gasztroenterológiai szakrendelés is.

Fejlesztik a balassagyarmati kórház mikrobiológiai laborját

Dr. Laczkó Tamás az idei terveik közül kiemelte a balassagyarmati mikrobiológiai labornak a kibővítését, ahol a baktériumtenyésztést, a vírus izolálását és az antibiotikum-érzékenység meghatározását végzik. Mint mondta: ez a labor alkalmas arra, hogy 24 órán belül már egy nagyon korrekt kiinduló információval rendelkezzenek ahhoz, hogy hatékonyan kezelhessék a beteget. Mindezt kiterjesztik az egész Nógrádra, így várhatóan áprilistól a balassagyarmati labor fogja majd ellátni a teljes megyei igényeket, de akár régiós szerepe is lehet a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában