Magyar Ápolók Napja

2024.02.19. 20:10

Kitüntetéssel ismerték el az ápolók elhivatottságát Balassagyarmaton

A Magyar Ápolási Egyesület Nógrád Megyei Szervezete a Magyar Ápolók Napján Kossuth Zsuzsanna emlékére festményt avatott és kitüntetéseket is átadott hétfőn a balassagyarmati kórházban.

Lukács Zsófia

Három elhivatott ápolót díjaztak az ünnepségen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az elhivatott ápolókat Kossuth Zsuzsanna – Kossuth Lajos unokahúgának – születésnapján, február 19-én ünnepeljük. A Dr. Kenessey Albert Kórház – Rendelőintézet ünnepségén Sándor Katalin, a Magyar Ápolási Egyesület Nógrád Megyei Alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület országos elnöke vette át a szót.

– Kossuth Zsuzsanna a szabadságharc vérzivataros idején, Kossuth Lajos megbízására rövid idő alatt több mint 74 tábori kórházat állított fel és megszervezte a sebesült katonák korát megelőző, szakszerű ápolását. Elhivatottságával, a haza iránti szeretetével és szakmai tevékenységével bőven rászolgált a ma ápolóinak tiszteletére – emelte ki az egyesület elnöke, hozzátéve: – Nem csak emlékezni jöttünk, hanem ünnepelni is a magyar ápolókat, azokat akik hosszabb ideje magas szakmai felkészültséggel, szilárd erkölcsi és etikai normák szerint végzik tevékenységüket. Azokat is ünnepeljük, akik a beteg ágyak mellett dolgoznak, megszakítás nélküli munkarendben. 

Ha csak egy napra is, de felhívjuk a társadalom figyelmét az áldozatos munkájukra és a pályaválasztás előtt álló fiatalokat is biztatjuk erre a feladatra.

Az együttműködés a siker kulcsa

Az eseményen dr. Laczkó Tamás megbízott vármegyei főigazgató is köszöntötte az ápolókat. – Az egészségügyben fontos a bizalom és az együttműködés: igaz ez mind a kórházon belüli, mind a betegekkel való kapcsolatban. Az utóbbi másfél hónapban sokat jártam Balassagyarmatra, nagyon sok „Kossuth Zsuzsannával„ ismerkedtem meg. Jó szakmaiságról tettek tanúbizonyságot és elkötelezettek a kórház iránt. Ezekre a tulajdonságokra méltán építhetjük a közös jövőnket. Vallom, hogy a vármegyében úgy tudunk betegellátást korrektül végezni, ha egymást kiegészítve végzi feladatát a balassagyarmati és a salgótarjáni kórház – fogalmazott dr. Laczkó Tamás.

Az ünnepségen dr. Szabó Géza nyugalmazott főigazgató, egészségügyi tanácsnok ismertette a szakdolgozók helyzetét a mai egészségügyben. Prezentációjában arra is kitért, hogy bizonyos korosztályok kiestek az ápolói szakmából és az idősebb korosztály lépett előtérbe, az aktív munkában lévők életkora előretolódott.  Az orvosok korcsoportos megoszlása javuló trendeket mutat a tíz évvel ezelőttihez képest, mely a bérfejlesztéseknek tudható be.

Az ünnepségen dr. Szabó Géza nyugalmazott főigazgató, egészségügyi tanácsnok ismertette a szakdolgozók helyzetét a mai egészségügyben
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Festményt avattak a kórházban

A kórházban Balassagyarmat önkormányzatának és több kórházi dolgozó támogatásának köszönhetően Simon M. Veronika festőművész Kossuth Zsuzsannát ábrázoló festményét is felavatták. Az eseményen Csach Gábor polgármester köszönetét fejezte ki az ápolóknak az áldozatos munkájukért, beszédében a szakképzésre is kitért. 

– Bár az önkormányzat nem működtetője a kórháznak, de az elmúlt évtizedekben próbáltunk segíteni az ápolók helyzetén. Testületi döntés alapján a Szent-Györgyi technikumban újraindulhatott az ápolók képzése, amelyet ösztöndíjjal is támogatunk

 – mondta Csach Gábor.

Kossuth Zsuzsannát ábrázoló festményt avattak a balassagyarmati kórházban
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Végezetül Kalmár Tünde ápolási igazgató is köszöntötte az ünnepelteket, majd Kossuth Zsuzsanna leleplezett festményénél elhelyezték a megemlékezés virágait.

Kitüntetéseket adtak át
A balassagyarmati kórház megbízott főigazgatója, dr. Fazekas Ágnes is köszöntötte a megjelenteket, majd az egyesület fennállásának 35. évfordulója alkalmából ezüst kitüntetéssel díjazták azokat a tagtársakat, akik aktívan részt vesznek az egyesület életében is. Elismerést vehetett át Angyal Éva aneszteziológiai szakasszisztens; Varga Zsoltné, a pszichiátria, addiktológiai osztályok és a nappali kórház betegeinek ápolója; valamint Harmatné Oláh Szilvia, az ápolási osztály szakápolója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában