Változás

2024.02.02. 15:15

Sikeres tárgyalások: több ellátás is helyreállhat a gyarmati kórházban

Mint arról beszámoltunk, a személyi feltételek átmeneti hiánya miatt több szakrendelés is szünetel a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben. A városi képviselő-testület csütörtöki ülésén kedvező fejleményekről számolt be dr. Szabó Géza egészségügyi kapcsolatokért felelős tanácsnok, ezekről pedig összefoglalót közölt a Facebook-oldalán Csach Gábor polgármester.

Lászlók Judit

Változatlan színvonalon működik az ellátás az egészségügyi intézményben

Forrás: Nool.hu archív

Fotó: NMH

Csach Gábor polgármester a közösségi oldalán arról tájékoztatta a lakosságot, hogy dr. Fazekas Ágnes, a gyarmati kórház megbízott főigazgatója, dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház megbízott főigazgatója és dr. Szabó Géza, az önkormányzat egészségügyi kapcsolatokért felelős tanácsnoka alkotta szakmai csapat több fővárosi, Pest és Nógrád vármegyei tárgyalást folytatott a közelmúltban. 

Az egyeztetések eredményesek voltak, hiszen – mint a polgármester fogalmazott – az elmúlt két évben megszűnt vagy veszélybe került tizenegy gyarmati szakellátásból kilenc esetében sikerült előre lépni: márciusig ezekben a szakmákban lényegében helyreáll a korábbi működés.

A tárgyalások részleteit dr. Szabó Géza ismertette a csütörtöki képviselő-testületi ülésen. Csach Gábor a Facebook-oldalán azt írta: 

Tíz hónap szünet után február hónapban a szemészeti műtétek újraindulnak – már a szükséges szemlencséket is megvásárolták, valamint az operáló orvost kiszolgáló személyzet is rendelkezésre áll a feladat ellátásához. A három éve szünetelő bőrgyógyászati járóbeteg-rendelés legkésőbb márciusban ismét működni fog, elsőként a lézer szakrendeléssel. A szeptemberben megszűnt szülészet-nőgyógyászati osztály vonatkozásában az egynapos nőgyógyászati sebészeti tevékenység már januárban elindult heti két műtétes nappal; februártól már heti három napon folyik ez a munka. Márciustól pedig a teljes szakmai spektrum megindulása várható.

Több területen értek el megoldásokat

A polgármester bejegyzéséből kiderült továbbá, hogy az egy éve szünetelő gasztroenterológia-szakellátás márciusban újraindul. A szeptember óta beszűkült traumatológiai rendelések márciustól a munkatársi állomány bővülésével működnek. Az év végén megszűnt reumatológiai rendelés fiatal szakorvossal még februárban heti rendszerességgel elindul. Ennek a tevékenységnek a további bővítése szintén márciusban várható.

„Megoldódott a laboratóriumi és transzfuziológiai területek üzemeltetésének biztosítása, amely a kórházszakmák biztonságos és 24 órás vérellátása miatt nélkülözhetetlen. A sürgősségi ellátás röntgen és CT diagnosztikája rövid időn belül olyan informatikai fejlesztést kap, amely lehetővé teszi a vizsgálatok késedelem nélküli telemedicinális kiértékelését. A vármegyei kórház világszínvonalú onkológiai és sugárterápiás központjával szoros együttműködést alakítanak ki a közeljövőben, hogy például a tüdődaganatos betegek a hosszú várólistás budapesti lehetőségekhez képest gyorsabban kapjanak ellátást Nógrádban” – írta Csach Gábor. 

Két éve nem működik a fájdalomterápiás és a szájsebészeti ellátás Balassagyarmaton, de a polgármesteri tájékoztatás szerint már itt is elindultak a tárgyalások szakemberek bevonásáról. 

Önkormányzatunk minden segítséget és támogatást megad a város és környéke iránt végre újra elkötelezett menedzsmentnek

 – emelte ki a városvezető.

Szünetel a fekvőbeteg ellátás a szülészet-nőgyógyászaton
Mindeközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a weboldalán közzétett határozatban jelentette be, hogy a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet helyett visszavonásig a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház látja majd el a fekvőbetegek esetében a nőgyógyászat és szülészet – az ellátáshoz kapcsolódó újszülött ellátással – szakmák szolgáltatásait. Mint kiderült, az NNK-hoz január 26-án jelentette be dr. Fazekas Ágnes megbízott főigazgató, hogy az intézményben működő szülészet-nőgyógyászati osztályon az ellátások „a minimumfeltételek átmeneti hiánya” miatt január 26-tól június 30-ig szünetelnek. Az átszervezés több települést is érint szűkebb hazánkban, a teljes lista a NNK honlapján elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában