Nool.hu videó

2024.02.16. 21:28

Több mint száz diák futott a katonákkal Balassagyarmaton a békéért (videó)

Balassagyarmat belvárosában péntek délelőtt a nógrádi zászlóalj katonái mellett egy kisebb seregnyi diák csatlakozott az idei Futás a békéért megmozduláshoz. A kezdeményezés a Nemzetközi Katonai Sporttanács megalapításának évfordulója előtt állít emléket.

Veres Edina

Honvédek és diákok együtt sportoltak Balassagyarmat belvárosában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A Futással a békéért nevű sporteseményt 2006 óta rendszeresen megrendezik azzal a céllal, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) tagországainak katonái, illetve honvédelmi alkalmazottai közös futással ünnepeljék meg a szervezet megalapításának évfordulóját. A Magyar Honvédség 2015-ben csatlakozott először a megmozduláshoz. Az MH 3. Krause Lajos Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (25. TVZ) életében az idei volt a hatodik olyan év, amikor a nógrádi katonák közül többen – összesen húszan – vállalták a néhány kilométeres táv lefutását.

Bemelegítés                
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

A katonák péntek délelőtt sorakoztak fel a balassagyarmati Vármegyeháza udvarán, ahol a korábbi évekhez hasonlóan középiskolás diákok „hada” csatlakozott hozzájuk. Mindez köszönhető annak, hogy a nemzetközi kezdeményezés célként tűzte zászlajára, hogy ne csupán azt hangsúlyozza, mennyire fontos a sport a katonai hivatás ellátása során, hanem azontúl összehozza a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és a civil társadalmat. A Civitas Fortissima címmel kitüntetett városban a tanulók „serege” nem kevesebb, mint 116 fiatalt számlált, akik közül a legtöbben, azaz 75-en a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolából érkeztek a helyszínre. Mellettük az NVSzC Szent-Györgyi Albert Technikum, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, a Balassi Bálint Gimnázium, a bátonyterenyei Fáy András Középiskola és Kollégium, illetve az NVSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium képviseltette magát a sportos megmozduláson.

A futás előtt a résztvevők – az eligazítást követően – egy könnyű bemelegítéssel készültek fel a „rajtra”. Az útvonal a Vármegyeháza elől indult, majd a balassagyarmati atlétika pályára vezetett, ahol a katonák és a tanulók két kört róttak le. Végül a futók a végállomást jelentő Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont felé vették az irányt, amely épületnél tea és frissítő várt azokra, akik sikerrel teljesítették a békéért megtett távot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában