Nool.hu videó

2024.02.14. 17:48

Szakemberek lesznek: elismerték az online pályaválasztási vetélkedőn remekelő diákokat (videó)

Ünnepélyesen is kihirdették szerdán a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum online pályaválasztási vetélkedőjének eredményeit. A Szakember leszek című verseny díjátadójának a salgótarjáni Digitális Közösségi Alkotóműhely adott otthont, ahol a tanulók izgalmas foglalkozásokon is gyarapíthatták a szakmákkal kapcsolatos ismereteiket.

Veres Edina

A díjazottak csoportképe

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az idei a negyedik alkalom, amikor a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) meghirdette a Szakember leszek című, általános iskolásoknak szóló online pályaválasztási vetélkedőjét. A megmérettetés ünnepélyes eredményhirdetését szerdán tartották meg az NVSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Digitális Közösségi Alkotóműhelyében. A próbatételen 9 Nógrád vármegyei általános iskolából összesen 16 csapat mérettette meg magát, amelyek közül az első három helyezett vett részt a díjátadó ünnepségen kisérőtanáraikkal.

Szakmákkal kapcsolatos ismereteiket is bővíthették a fiatalok
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Baranyi Zoltán, az NVSzC főigazgatója portálunknak elárulta, hogy a vetélkedőt négy évvel ezelőtt kifejezetten azzal a céllal hívták életre, hogy ilyen formán népszerűsítsék az iskoláikban zajló szakképzéseket.

– Fontos számunkra, hogy az iskoláinkat megtöltsük diákokkal. Ez nem csak a mi érdekünk, hiszen a szakemberhiány problémája továbbra is fennáll. Úgy gondolom, hogy a szakemberek megfelelő számban való képzése még jó néhány évig egész hazánk számára feladat lesz – fejtette ki az NVSzC főigazgatója, aki azt is aláhúzta: a szakképzési centrum iskoláit illetően az elmúlt évek beiskolázási statisztikái jónak mondhatók.

Segít a diákoknak megismerni a szakmákat a Szakember leszek

Baranyi Zoltán emellett a félévzárással kapcsolatban azt is megosztotta a Nool.hu-val, hogy hogy a fenntartásukban működő iskolák eredményeiben javulás tükröződik, így hosszútávon szemlélve a fejlődés nem torpant meg. Hozzátette: mindez igazolja, hogy az általános iskolás tanulóknak érdemes a továbbtanulás terén a szakképzésben gondolkodniuk. A vetélkedő pedig segítségükre lehet abban, hogy a szakképzés Nógrád vármegyében elérhető széles palettáján megtalálják a szívükhöz legközelebb álló szakmát.

A Szakember leszek című vetélkedő során idén is három fordulóban kellett feladványokat megoldaniuk az általános iskolás tanulóknak, illetve egy plusz feladatként, extra pontokért a szakképzési centrum iskoláinak készíthettek címert. Ezek az alkotások – a korábbi évek megmérettetéseire készült művekkel együtt – a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben tekinthetők meg. A megmérettetés eredményei alapján a 16 csapat közül a Magyarnándori Általános Iskola Ötös ikrek névre hallgató csoportja végzett a harmadik helyen. Másodikok lettek a karancslapujtői Mocsáry Antal Általános Iskola Mocsáry gang nevű csapatát alkotó diákok. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig a dorogházi Szak(értők) csapatának tagjai állhattak fel, akik az Aba Sámuel Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolájából érkeztek. A diákok teljesítményét díjjal ismerték el a szervezők, akik emellett a felkészítő tanárok munkáját is ajándékkal hálálták meg. Emellett a dorogházi tagintézmény közössége az eredményhirdetésen résztvevő diákoknak és tanáraiknak egy kis meglepetéssel kedveskedett Valentin-nap alkalmából.

Jó a kezdeményezés, segíti az ismerkedést

A dorogházi Móra Ferenc Tagiskola vezetője, Balázs Beáta korábban portálunknak elmondta: a csapatot alkotó öt diák idén először vett részt a megmérettetésen, Mint fogalmazott, nyolcadik osztályban még nehéz eldönteni a pályaválasztás előtt álló tanulóknak, hogy mely területen folytassák tanulmányaikat.

„Emiatt rendkívül jó kezdeményezés ez a vetélkedő a szakképzési centrum részéről, hiszen annak segítségével megismerkedhetnek a szakmákkal a diákok” – fejtette ki véleményét korábban Balázs Beáta a www.nool.hu -nak. Az ünnepélyes díjátadó zárásaként a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben megjelent tanulók forgószínpad szerűen öt foglalkozáson vehettek részt, amelyek során betekintést nyerhettek az elektronika, a 3D nyomtatás, a lézergravírozás, a faipar, illetve szabás-varrás rejtelmeibe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában