Foglalkoztató

2024.02.28. 17:50

Különleges játszóházzal és mini tanösvénnyel is gazdagodik majd a Nyírjes

A népszerű Nyírjes természetvédelmi és turisztikai szempontból is jelentős része Balassagyarmatnak. A város önkormányzata a területen számos új fejlesztést valósít meg. A koncepció részeként gyermekfoglakoztató játszóház is épül majd.

Lukács Zsófia

A létesítmény az önkormányzat tulajdonában található területen valósult meg

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Balassagyarmat önkormányzata hosszú távú fejlesztési irányokat határozott meg a Nyírjes modernebbé tételére, kiemelve annak természeti értékeit. A folyamatban lévő beruházások sorát gyarapítja a Nyírjesi-tavakat szegélyező erdőben, az egy-két épületből álló, több funkciós, természeti- és kulturális örökség fejlesztést szolgáló gyermekfoglalkoztató.

– Ez a létesítmény az önkormányzat tulajdonában található területen valósult meg. A gyermekfoglalkoztató területén a csemeték az egyik épületben játékos formában ismerkedhetnek majd meg a rovarok és gombák világával, míg a másik audiovizuális szobájában a palóc népi hagyományokkal, illetve a Nyírjes természeti szépségével. Szintén kiemelt figyelmet kapnak majd a játékok tekintetében a természeti hangok, összekötve a kultúra Balassagyarmathoz köthető nagyjaival – ismertette Csach Gábor polgármester. Kiemelte: a létrejövő játszóház a környezetbe illeszkedően, elsődlegesen természetes anyagok használatával adna foglalkoztatási lehetőséget a gyermekek számára.

A telken belül az erdei úthoz kapcsolódva játszótéri elemeket, padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek el.  
– A fejlesztés növeli a város turisztikai értékét, mindamellett, hogy a területre látogató kisgyermekes családok, óvodás- és iskolai csoportok, nyári táborok számára kínálna kikapcsolódási, tanulási lehetőséget a játszóház – mondta el Csach Gábor.

Az interaktív elemek kiegészülnek egy tematikus mini tanösvénnyel is

– Ez egy érzékszerv-stimuláló mezítlábas ösvény lesz. Olyan különleges utakon gyalogolhatunk majd, amelyeknek a burkolata eltérő alapanyagokból készült. A terület parkosításánál figyelembe lett véve, hogy a telepítendő növények színeikben minden évszakban látványosak legyenek. Virágiak illatával a szaglásunkat teszik próbára. Ezen a területen a rovarok és a gombák kapnak figyelmet, rovarhotelt, különböző gombákat, illetve a rovarok makettjeit helyezik majd el – tette hozzá a polgármester.

Csach Gábor arra is kitért, hogy minden épületet interaktív táblával, mesélőpaddal és egyéb interaktív elemmel szerelnek majd fel. 
– A cél a természetközeli állapot megtartása, fenntartása, a kikapcsolódni, pihenni vágyók térségbe vonzása – fogalmazott a város első embere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában