Beruházás

2024.01.11. 15:14

Újabb támogatás: 7,5 milliárd forintból fejlődhet tovább Balassagyarmat

Balassagyarmat önkormányzata az év végén számos fejlesztésről és felfelé ívelő gazdasági adatokról számolt be. A következő időszakban, az európai uniós támogatások 2021-2027 közötti ciklusában 7,526 milliárd forintból valósíthatnak meg beruházásokat a városban.

Lukács Zsófia

Balassagyarmat a következő hétéves uniós fejlesztési ciklusban bekerült azon városok közé, amelyeknek a köre az előző választási ciklusban csak a megyeszékhelyeket érintette. Jelenleg 69 város van, amely kiemelt pályázati forrást kap a Területfejlesztési Operatív Programban – mondta el portálunknak Csach Gábor, a város polgármestere.

Több mint hétmilliárd forintot ítéltek oda

A Fenntartható Városfejlesztési Stratégiával nyújtott be pályázatot a beruházásokra Balassagyarmat önkormányzata, mely a kormány és a megyei közgyűlés döntése értelmében több mint 7,5 milliárd forintos keretet biztosít. 

– A képviselő-testület decemberben hagyta jóvá ezt a stratégiát és a hozzátartozó TOP városfejlesztési programtervet. Ez a terv az uniós normatívák szerint illeszkedik az operatív programhoz, fejlesztési tervekhez. Több beruházási prioritás van, ilyen a zöld infrastruktúra fejlesztése, csapadékvíz elvezetés rendbetétele, kerékpárút építése Nyírjes és Patvarc irányába, utak, járdák felújítása, parkok, játszóterek, a Vármegyeháza, a sportközpont, valamint a Natura 2000-es területek fejlesztése – ismertette a városvezető, hozzátéve: – Ezen felül informatikai és kertészeti fejlesztések is szerepelnek a programban. A második prioritás célja a város energiaellátásának fejlesztése megújuló energiából. 

A harmadik prioritás a humán fejlesztésre összpontosít, ide tartoznak a köznevelési, az egészségügyi, kulturális intézmények és a szociális alapellátás fejlesztései is. 

Az egyéb turisztikai és iparterület korszerűsítése is a tervek között szerepel, ami a déli iparterület és a Nyírjes turisztikai fejlesztését foglalja magában.

Hamarosan indul a tervezés

A polgármester kiemelte: a testületi döntést követően az irányítóhatóság jóváhagyása és a szerződéskötést követően kezdődhet meg a projektek finanszírozása. – Bízunk benne, hogy tavasszal már el tudjuk indítani a tervezési folyamatot és nem kizárt, hogy a tervekkel rendelkező projektek esetében már nyáron szerződést kötünk – ismertette Balassagyarmat polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!