Természet

2024.02.15. 15:07

Hattyúpár romantikázott a Dorogháza alatti rét belvizén a Bálint-napon

Nem mindennapi látványban volt része a Dorogháza környékén közlekedőknek Bálint-napján. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt vízzel borított réten egy bütykös hattyúpár múlatta a délutánt.

Gulyás Edina

Párban érkeztek a bütykös hattyúk a belvizes területre

Fotó: Facebook

Egy szemfüles fotósnak sikerült is lencsevégre kapnia a falu határában békésen fürdőző és legelő hattyúpárt, amely nem éppen megszokott látvány ezen a területen. Az tovább színesíti a történetet, hogy a madarak éppen Bálint-napján romantikáztak a sok eső miatt víz alá került réten. 

Molnár Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nógrádi helyi csoportjának titkára arról tájékoztatta portálunkat, hogy a képek alapján elmondható, hogy egy bütykös hattyúpár látogatta meg a területet, a tollazatuk alapján az is megállapítható, hogy felnőtt, idősebb madarakról van szó. 

Jól érzik magukat a vízimadarak a belvizes területeken

– Innen legközelebb a Maconkai-víztározónál él egy hattyúpár, elképzelhető, hogy onnan érkeztek ide táplálkozni. Az sem kizárt, hogy hazánkban telelő tőlünk jóval északabbra fészkelő madarakról van szó – fogalmazott Molnár Márton. – A vízi madarak jól érzik magukat ezeken a belvizes réteken, hiszen nagyszerű táplálkozási helyként szolgálnak számukra. A gyepeknek nagyon fontos szerepe van. Mivel jó részüket már beszántották, így sok élőhelyet elvesztettek a gyepekhez kötődő állat és növényfajok.

Mint mondta, a Dorogházához közeli réten az elmúlt években több érdekességet is megfigyelhettek az arra közlekedők. Éppen a sok eső miatt felgyűlt vizes terület vonzott oda 2022 májusában egy nagy sárszalonkát is. A fokozottan védett faj Nógrádban kimondottan ritka, ez volt a negyedik előfordulása vármegyénkben.

Tavaly a fehér gólyák bukkantak fel nagy számban a réten

Tavaly nyáron pedig kajtár gólyák közel százas csoportja vette birtokba a falu körüli szántókat és miközben a lekaszált fűben lakmároztak, kitűnő látványosságot biztosítottak az arra autózóknak.

Nos, az elmondottak alapján az is elképzelhető, hogy Bálint-napján a hattyúférj finom vacsorával kedveskedett a feleségének, ezért töltötték a délutánt a különleges fogásokkal kecsegetető területen. Molnár Márton azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy nem sokáig csodálhatjuk itt a szépséges madarakat, valószínűleg tovább fognak állni, mivel fészkelésre nem alkalmas ez a terület.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában