Madárvédelem

2023.07.03. 13:58

Fél évszázada nem volt ilyen gólyagyülekezet a Zagyva-völgy dorogházi szakaszán

Elképesztő látványban van részük minden reggel és az esti órákban azoknak, akik elhaladnak a Dorogháza újtelepi falurészére vezető úton. Annak két oldalán csapatnyi gólya lakmározik ezekben az időpontokban, majd miután degeszre tömték magukat, az elszórt szalmabálákra telepedve emésztik a finom gilisztát, békát, rovart.

Gulyás Edina

Minden bálán áll egy gólya. Nyolcvanas csapatban táplálkoznak a madarak a völgy vizenyős területein

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Akinek még nem volt része hasonló látványban semmiképp se hagyja ki azt a különleges képet, amit a közel 80 egyedből álló gólyacsapat nyújt Dorogháza közelében. A réten megfontoltan lépegető, vadászó példányokat éppen olyan örömmel fotózzák a közelben lakók, mint az egymást követő villanyoszlopokon egy lábon egyensúlyozó, meditáló madarakat. A jelenségről Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei elnöke mondta el portálunknak a részleteket. 

– A gólyák általában 3-4 éves korukban kezdenek el költeni, előtte úgynevezett kajtár gólyacsapatokba rendeződve járják a világot. Életük első télen többségük elvonul Afrikába, a visszafelé úton nem költeni kezdenek, hanem bandákba állnak és Kis-Ázsiában, Dél-Európában, illetve Közép-Európa bizonyos térségeiben csapatokba rendeződve járnak, közben párt választanak, vagy a fészekrakást próbálják. A Dorogháza közelében látható madarak is egy ilyen csapat tagjai – fogalmazott Papp Ferenc. – Az Ipoly-völgyben minden évben látható hasonló, azonban a Zagyva-völgyben jellemzően kisebb csapatok fordulnak elő, ilyen az elmúlt ötven évben nem volt.

Kajtár fehér gólyák járják a mezőt
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, a gólya-banda megjelenése összefügg azzal, hogy idén a tavasz második fele és a nyár eleje nagyon csapadékos volt. Ez befolyásolta a kaszálásokat, illetve a régi Zagyva-mederben, a rétek helyén belvízfoltok alakultak ki. Ezekben táplálkoznak a gólyák, valamint itt éjjel biztonságban vannak, hiszen a vízcsobogás a ragadozók közeledésére figyelmezteti őket. A felázott talajból az abban lakó állatok kénytelenek kibújni, főként a giliszták, a gyűrűsférgek, de a pockok és a csigák is megfelelő táplálékforrás a hosszú csőrű madarak számára. Ez a terített asztal és a biztonságos éjszakázóhely tökéletes kombinációt jelent a gólyák számára, ezért választották a Dorogháza-Újtelep környéki területet.

Táplálékbőség idején nagy csapatok is összeverődnek

– A számuk 80 körüli, összetételük azonban szinte napról napra változik. Amikor szárazabbra fordul az idő, és a táplálék mennyisége beszűkül egyre kevesebben lesznek. Amennyiben a feltételek már nem lesznek megfelelők számukra, tovább állnak – hangsúlyozta Papp Ferenc, hozzátéve: – A Dorogháza mellett található csapatban vannak a megyében, de Lengyelországban és Szlovákiában gyűrűzött madarak is. Közülük egészen biztos, hogy több vissza fog térni a területre és költésbe is kezd. A Zagyva-völgyben egyébként is egyre több a gólyafészek, szerencsére emelkedik az itt otthonra találó egyedek száma. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában