2023

2024.01.03. 11:25

Megállt a népesség fogyása, sokat fejlődött Balassagyarmat: évet értékelt a polgármester

Balassagyarmat önkormányzata az elmúlt esztendő végén beszámolt az elvégzett, egész éves munkáról. A nehézségek ellenére tavaly is látványosan fejlődött a város és a gazdasága is.

Lukács Zsófia

Csach Gábor elmondta, hogy nem csökkent a lakosság és a vállalkozások száma sem

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

– A koronavírus-járvány, majd a tavalyelőtt kitört orosz-ukrán háborúval érkező energiaár-robanás és a gazdasági visszaesés egész Európában gondokat okozott. Balassagyarmaton is jelentős takarékosságra kényszerültünk, nem csak a fejlesztéseket kellett visszafogni, de az intézmények életében is korlátozásokat kellett bevezetnünk. Hálás vagyok a kollégáim és a városlakók türelméért és megértéséért, hiszen a takarékossággal 30 százalékos megtakarítást értünk el. De a tavalyi enyhe tél ellenére is az idén kifizetett fűtési költségeinkre hétszer annyit kellett költenünk, mint 2021-ben. Örülök, hogy úgy sikerült stabilizálnunk a költségvetést, hogy szociális rendszerünket erősíteni tudtuk, az adóinkat nem emeltük, és változatlan szolgáltatások mellett senkit sem kellett elbocsájtanunk. Mindezen túl egyedüliként az országban minden dolgozónknak minimum 15 százalékos béremelést tudtunk adni, és ehhez folyószámlahitelt sem kellett igénybe vennünk – részletezte Csach Gábor polgármester.

Hozzátette, hogy akadt ünnepelni való is: Madách Imre 200 éve született, Réti Zoltán 100 éve. Csemniczky Zoltánt 70., Telek Zoltánt 80. születésnapján ünnepi kiállítással köszöntöttük. A zenesikola 60 éves, a Napsugár Nyugdíjas Klub 25 éves volt idén. A járvány idején elmaradtakat pótolva idén emlékeztek meg Csikász Istvánról is.

Varázslatos parkká alakult holtág környéke, fákat is ültettek

– Külön öröm számomra, hogy szinte minden parkunk megújult, s idén évtizedek óta nem látott mennyiségben, 1034 fát ültettünk. Az Ipoly holtág varázslatosan szép parkká alakult. A város látványosan fejlődött és gyarapodott idén is – emelte ki Csach Gábor.

Arról is beszámolt, hogy a karácsonyt is próbálták szebbé tenni sokak számára, díszbe öltöztették a főteret és színes adventi programokkal készültek. Emellett gondoltak a rászorulókra is: száz családot és a közmunkásokat ajándékcsomagokkal, a gyermekeket meleg étellel, a karitatív szervezeteket anyagiakkal támogatták. Négyszázharminc az önkormányzat által foglalkoztatott dolgozó részére pedig átlagosan 75 ezer forint év végi jutalmat adtak ki, idén is többet, mint az előző esztendőben. A polgármester a város gazdasági adatait is ismertette.

A stabil költségvetés mellett is akadtak kisebb-nagyobb gondok

– A válság, majd az infláció megkínozta városunkat is. Idén mindezt fokozta a Szlovákia felé meglendült migráció, a Balassagyarmat- Ipolytarnóc vasúti személyszállítás „szüneteltetése”, az új temető cég slendriánsága, vagy év végén a kórház szülészeti ellátásproblémái. Ahogyan a temetőt rendbe tettük, úgy minden problémát meg fogunk oldani. Éppúgy, ahogy szociális hálónkat feszesebbre vettük, és adókat nem, csak dolgozói béreket emeltünk. Sikerül úrrá lennünk a viharokon: költségvetésünk stabil, a gazdaság pedig köszöni, Balassagyarmaton jól érzi magát – fogalmazott Csach Gábor. Arra is kitért, hogy szükség volt többletforrások megszerzésére is a kormányzattól: energiaköltségekre 212 millió, pályázati többlett forrásra 95 millió, a tavalyi iparűzési adókompenzációra 52 millió forint érkezett. 

– A gazdasági szereplők fejlesztésekbe kezdtek: mintegy 200 millió forint értékben tudtunk értékesíteni ingatlanokat, ipari területeket. Összességében nyolc hosszabb ideje üres önkormányzati üzlethelyiségünkre találtunk bérlőt, külön öröm, hogy a közel nyolcvan év működés után évek óta üres főutcai könyvesboltot újra tudtuk nyitni. Ezen felül a régióban szinte egyedülálló módon idén 14 építési telket is értékesítettünk beépítési kötelezettséggel. Lakások épülnek a Városházával szemben, nemsokára az egykori Takarékszövetkezet főtéri épületében, és tárgyalásban vagyunk az Egészségház  emeletén is lakásokat építő vállalkozókkal – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy a romló demográfiai trend is mérséklődött. 

Rekord összegű az iparűzési adóbevétel az Ipoly-parti városban

– Tavaly a lakónépesség csökkenése megtorpant, az olló az állandó lakcímmel rendelkezők és az életvitelszerűen a városban élők száma között zárulni látszik. Ami a város stabilitását még jobban biztosítja, hogy a működő vállalkozások létszáma a válságok ellenére Gyarmaton nem csökkent. A legjobb hír pedig az, hogy a járvány előtti csúcsévet sikerült idén túlszárnyalni: az iparűzési adóbevételünk várhatóan jelentősen 1,1 milliárd forintra emelkedik. A növekedésen túl örvendetes tendencia, hogy már nem 5-6 nagy cégtől függ a bevételeink döntő része, hanem több tucat, stabilan működő, jelentős adófizetőből. Balassagyarmat újra lendületben! – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában