Megújulás

2023.12.20. 19:59

Célba ért a Zöld csiga Balassagyarmaton, új élettel töltötték meg a köztereket

A végéhez ért Balassagyarmat zöld területeinek megújítása. A Zöld csiga című program projektzáró rendezvényén Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az uniós források hatékony felhasználásról is beszélt szerdán a Városházán.

Lukács Zsófia

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az uniós források hatékony felhasználásról is beszélt szerdán a Városházán

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A sokak által Zöld csigaként ismert projekt keretében több mint 1 milliárd 400 millió forint európai uniós támogatásból újulhattak meg Balassagyarmat zöld területei. A beruházás keretében sor került a Palóc liget, a Gregori park, a Hősök tere, a Ligeti sétány, az Ipoly-holtág és az Ipoly parti zöldterületek felújítására, kialakítására, aktív rekreációs elemek, fasorok létrehozására, több mint 30 hektár területű megújult vagy felújított zöldfelületet érintve. Emellett önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek.

Az eseményen Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek legnagyobb beruházása ért véget Balassagyarmaton. 

– Egy teljesen megújult képet kaphatunk a város különböző pontjain. Úgy gondolom, hogy ez a fejlesztés elsősorban azt a célt szolgálja Balassagyarmaton, hogy az itt élők szabadidejüket aktívan és minél jobb körülmények között tölthessék el. A sport kedvelői széles körben tudják kihasználni  a város adottságait az új kézilabda csarnokon és az új Honvédelmi  Sportközponton túl is

 – hangsúlyozta a honatya.

Példátlanul sikeres időszakot tudhatunk magunkénak

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a rendezvényen elmondta, hogy a 2014-2020 uniós költségvetési időszakban finanszírozott projekteknek még három évük van a befejezésre, lezárásra. – Egy példátlanul sikeres időszakot tudhatunk magunkénak. Hagyományosan a legjobban teljesítő uniós tagállamok közé tartozunk, általában minden ilyen hétéves periódus úgy zárul, hogy Magyarország az élbolyban van abban a tekintetben, hogy milyen hatékonysággal tudja felhasználni a részére rendelkezésre álló uniós forrásokat. Azt láthatjuk, hogy ezek a beruházások a hétköznapi életben is termőre fordultak – emelte ki a miniszter.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott, hogy a balassagyarmati projekt összefügg azzal a célkitűzéssel, amit a kormány évekkel ezelőtt tűzött ki maga elé, miszerint az európai uniós források felhasználásával az unió egyik legélhetőbb országává váljon Magyarország 2030-ra. 

– A források kétharmad részét a felzárkózó régiókra fordítjuk és a jövőben is erre fogjuk, mint például Nógrád vármegyére is, amely kicsit lassabban zárkózik fel az unió átlagához

 – ismertette a miniszter. Hozzátette, hogy nem segíti a fejlesztéseket az sem, hogy a források sem a közút, sem a vasút fejlesztését nem támogatják, így ezen a téren a jövőben is csak nemzeti forrásokra tudnak koncentrálni.

A lakosságmegtartó ereje is fellendült a városnak

Az eseményen a projekt részletes adatait Csach Gábor polgármester prezentálta a megjelenteknek. A zöldterületek felújítása mellett a város lakosságmegtartó erejének fellendülése is szemmel látható eredmény. 

– Mind a három kialakított üzlethelyiségbe találtunk bérlőt, amelyre előtte hosszú évekig senki nem jelentkezett. Ezen túl a növényállomány javítása mellett játszóterek, sétányok is létesültek. A parkokat és az öt beavatkozási területet már birtokba is vették a gyarmatiak, akár biciklivel, akár gyalogosan, vagy rendezvények szervezésére, mint például a Palóc Placc piac a ligetben – mondta el Csach Gábor. Arra is kitért, hogy a projekt végére a megújult zöldfelületek nagysága több mint 31 hektár lett, a felújított utak hossza 835 méter, az új csapadékcsatorna  400 méter, valamint a felújított középületek nagysága 1238,9 négyzetméter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában