Beruházás

2023.11.07. 09:38

Határidő előtt felújították a Balassagyarmati Törvényszék épületét

Határidő előtt elkészült Balassagyarmaton a törvényszéki palota homlokzata, udvara és az épület falainak vizesedésével kapcsolatos problémák is megoldódtak.

Lászlók Judit

Csach Gábor, a város polgármestere a közösségi oldalán ismertette, hogy a munkát nyilvános közbeszerzési eljáráson egy környékbeli cég nyerte el. A polgármester bejegyzéséből kiderült, hogy a néhány éve elvégzett tetőfelújítás és nyílászárócsere után a mostani felújítással megvalósult a törvényszék homlokzatának javítása és annak festése, a terméskő lábazatának a felújítása, a szobrok cseréje és a főpárkányok kőfelületeinek tisztítása, impregnálása. Emellett a beruházás az udvar rendezésével és vízelvezetésével, illetve az alagsor vizesedésének megszüntetésével, az új épületvilágítással, valamint az épület előtti járda felújításával, cseréjével kapcsolatos munkálatok elvégzésére terjedt ki. Az épület előtt álló két villanyoszlopot még idén járdába épített világításra cserélik. 

– Az épület terveit a múlt századforduló neves eklektikus építésze, Hübner Jenő készítette. A francia reneszánsz és a barokk kort idéző historikus Magyar Királyi Törvényszék építését 1911-ben kezdték el Chressel és Gaál brassói építőmesterek 520 ezer koronáért. 1912-ben készült el a ma is álló törvényszéki épület, homlokzatán Praetorral, a törvények őrével, valamint Justitia az igazság megtestesítőjének szobrával – olvasható a bejegyzésben. 

A polgármester hozzátette: "Az eredeti szobrokat is érintették a felújításban tekintettel arra, hogy az elmúlt több mint száz év során állapotuk leromlott, amely miatt indokolttá vált a cseréjük. A szobrokat pontos másolatként újra készítették és helyezték vissza a párkányra." A munkálatok közel háromszáznyolcvanmillió forintból valósultak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában