Tárlat

2024.01.21. 19:28

Kiállították a Horváth Endre-díjas festőművész munkáit Balassagyarmaton

A Madách-ünnepség keretén belül nyílt kiállítása a Horváth Endre-díjban részesülő id. Telek Zoltán festőművésznek minap, a balassagyarmati könyvtárban. A tárlatot a fia, ifj. Telek Zoltán, aki szintén festőművész nyitotta meg.

Lászlók Judit

A tárlatot a művész fia, ifj. Telek Zoltán nyitotta meg.

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A kiállítás megnyitóján ifj. Telek Zoltán köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy édesapja, id. Telek Zoltán egészségügyi okokból nem tudott részt venni az eseményen. Beszédében felidézte édesapja életútját, aki 1943-ban született Losoncon, de születése után nem sokkal egy kis kézipoggyászban átcsempészték a határon, az Ipoly folyón. A gyermekkorát Ipolytarnócon töltötte, az iskoláit Balassagyarmaton és Budapesten végezte. Kora gyermekkorától igazán izgalmasnak tartotta a rajzolást és a festést, emellett tangóharmonikán is megtanult játszani. A festészetet autodidakta módon sajátította el és szorgalmasan képezte magát. A klasszikus nagymesterek közül a példaképének tartja Caravaggio-t, Claude Monet, illetve a Nagybányai festőket, amelyek a munkáin is látszódnak. 

– Jellemzően tájképeket és portrékat fest. A porté egy egész más kihívást jelent, mint egy tájkép. Számára mindig is ez volt a legnagyobb kihívás szakmailag és szellemileg is, hiszen egy jó portré, amellett hogy hasonlít valami pluszt is kell, hogy közöljön. Ezért próbálja megragadni a személyiségét és a lelkiségét is az ábrázolt illetőnek

 – mondta ifj. Telek Zoltán, aki szerint édesapja mindig törekedett arra, hogy tökéleteset alkosson. Kifejtette, a témáit tekintve nagyon kedveli az Ipolyt és úgy általában a vízzel kombinált tájképeket. A csendéletekben pedig a virágokat.

A művészet összeköt a Teremtővel

– Amit még fontosnak tart és üzeni, hogy a képzőművészetnek és mindenféle művészetnek van egy olyan szerepe, ami összeköt minket a Teremtővel. Ferenc pápa szerint a művészet Isten és ember között a szeretetközösségét fejezi ki. Az ember keresi az igazságot a teremtettsége folytán, keresi a szépet önmaga számára is. 

A teremtésen van a hangsúly.

 Ez egyfajta szépségkeresés, de a szépségnek van egy emelkedettebb univerzális jelentése is, ez az összhang és a harmónia – mondta ifj. Telek Zoltán. Rámutatott arra is, hogy a tárlaton olyan alkotások is szerepelnek, amelyek az édesapjának a 80. születésnapja alkalmából Zolnyánszki Zsolt galériavezető által rendezett életmű kiállításon nem voltak láthatóak. 

Ifj. Telek Zoltán beszédét azzal zárta, amennyiben azt az egészsége engedi, úgy édesapja a továbbiakban is szeretne majd a város polgárairól portrékat készíteni és tevékenységével örömet szerezni másoknak. A megnyitón közreműködött Hlavács Réka ipolybalogi népdalénekes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában