Ünnep

2024.01.27. 14:16

Főhajtással tisztelegtek Salgótarján 102 éves városi múltja előtt (fotók)

Koszorúzási ünnepségen emlékeztek meg a résztvevők Salgótarján várossá nyilvánításáról szombat délelőtt a Kohász Művelődési Központnál.

Veres Edina

Fejet hajtottak a megjelentek szombat délelőtt a Kohász Művelődési Háznál

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Salgótarján várossá nyilvánításának 102. évfordulója, illetve az első salgótarjáni polgármester, dr. Förster Kálmán és társai munkássága előtt tisztelegve hajtottak fejet a megjelentek szombat délelőtt a Kohász Művelődési Háznál.

Fekete Zsolt, a város polgármestere beszédében felidézte, hogy Petőfi Sándor, amikor 1845-ben a Karancs és a Salgó vidékén járt, még egy romantikus, különös tájat láthatott.

– A költő látogatása után majd egy évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a szűkebb pátriánkba érkezők már egy dinamikus fejlődésnek induló Salgótarjánt láthassanak. Ebben meghatározó jelentősége volt annak, hogy az első világháborút követő döntések következtében a salgótarjáni szén- és iparmedence súlya felértékelődött. Ez is szerepet játszott abban, hogy településünk városi rangra emelkedett – húzta alá a polgármester, aki arra is rámutatott, hogy 1922. január 27-én, délelőtt 9 órakor a mai Kohász Művelődési Központban, az Acélgyári Olvasóegylet nagytermében tartotta meg alakuló közgyűlését Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete. Hozzátette: a város első polgármestere, dr. Förster Kálmán és munkatársai egy olyan Salgótarjánt hagytak örökül, amelynek fejlődése Magyarország 20. századi történetében is kiemelkedő volt.

– Dr. Förster Kálmán 1943-ig tartó munkásságával és kortársai segítségével jelentős városépítő terveket valósított meg. A mérce magasra került. Itt ér tehát össze múlt, jelen és jövő. Hiszen ahogy annak idején, úgy most sem megy egymás nélkül. A politikus és a hétköznapi ember csak együtt, egymást támogatva tudja előrevinni az életünket meghatározó lényeges dolgokat – mondta Fekete Zsolt. Mint fogalmazott: hisz abban, hogy egy család, egy közösség vagy egy település akkor tud igazán erős lenni, ha érzi az összetartozást. Salgótarján fejlődését pedig az ott élők összefogása és közös akarata biztosíthatja.

Ezt követően a Kohász Művelődési Ház falán elhelyezett emléktáblánál a jelenlévők főhajtással és koszorúik elhelyezésével tisztelegtek Salgótarján 102 éves városi múltja előtt. Az ünnepség során közreműködött a Bányász-Kohász Fúvószenekar. A program délután a dr. Förster Kálmán emlékparkban, a város első polgármesterének a szobránál virágok elhelyezésével folytatódik, majd azt követően a József Attila Művelődési Központban díszünnepséggel zárul.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában