megemlékezés

2021.07.29. 18:56

Dr. Förster Kálmánra, Salgótarján első polgármesterére emlékeztek

Százharminchat évvel ezelőtt – 1885. július 29-én – Szepesolasziban született dr. Förster Kálmán, aki Salgótarján első polgármestereként 21 esztendőn át egyengette a város életét.

G. K.

Salgótarján, Förster Kálmán tér, koszorúzás. 20210729 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Az évfordulóra emlékezve csütörtökön a Polgári Salgótarjánért Alapítvány az egykori városvezető szobránál tartott ünnepséget, ahol ezen alkalomból Becsó Zsolt országgyűlési képviselő mondott beszédet.

A honatya a megemlékezés elején eljátszott a gondolattal, mit is szólna dr. Förster Kálmán, ha ma visszatérne a megyeszékhelyre.

– Látjuk, mit adott Salgótarjánnak a szocializmus építése, a rendszerváltás és az azt követő közel három évtized. A jelenlegi megyeszékhelyet a szocializmus fellegvárának szánták a diktatúrában, de mit is nyújtott a négy évtizedes szocializmus építés? – tette fel a kérdést Becsó Zsolt.

Kifejtette továbbá: sokan az ipart, a bányászatot sorolják a nagy vívmányok közé, pedig tévednek. Ugyanis már 1850-ben találtak szenet a városban és 1860-ban meg is alakult a

Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. Az acélgyártás pedig 1881-ben indult a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt-vel. Az az Egyesült Magyarhoni Üveggyárak Rt. pedig már 1893-ban üzembe helyezte Lukács Béla Huta néven a salgótarjáni palackgyárát.

Közösen emlékeztek a városatyára |Fotó: H. M. / NMH

– Mit adott akkor a szocializmus időszaka a városnak? Talán leginkább panelt. Lerombolták, eltüntették a régi polgári épületeket. Olyan ingatlanok voltak ezek, mint a ma még látható bíróság és rendőrség, vagy az egyik bank épülete a nyugati városrészben. Eltűnt a gyönyörű zsinagóga is, helyettük panelházak épültek, hegyen-völgyön, mindenhol. Az 50 ezres város ideája azonban mindig is túlzó volt, a túlméretezett Salgótarján problémáival a mai napig küzdünk. Hogyan jutott idea megyeszékhely? Miért tartunk itt? Vajon miért nem vagyunk képesek egyről a kettőre jutni? A körülmények, sokszor lehet hallani, hogy bünteti a kormány a nógrádi megyeszékhelyet. No, álljunk meg itt egy szóra, és nézzük meg a tényeket! A szocializmus fenntarthatatlan volt, eljött a rendszerváltás. Az azt követő első ciklus után – ami valljuk be csak az átalakulásról, a demokratikus tapasztalatszerzésről szólt – 12 évre a szocialisták kapták meg a város vezetését. 12-ből 8 évig szocialista kormánnyal, és mind a 12 esztendő alatt baloldali országgyűlési képviselővel. De tovább megyek! 2014-től a mai napig újabb 7 év szocialista vezetést kapott a megyeszékhely. Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltást követően napjainkig, már 19 esztendőt vezette Salgótarjánt a baloldal.

A Fidesz-KDNP mindössze 8 évig, abból is 4-et baloldali kormányzat alatt. Ha valamikor, akkor valóban szorongatták a megyeszékhelyet. A pénzelvonással, a pályázatok lesöprésével, az intézményi finanszírozás csökkentésével. A Fidesz-KDNP-nek, a polgári városvezetésnek mindössze 4 tiszta éve volt, hogy eredményeket érjen el. Nos, abban a négy esztendőben konszolidálta Salgótarjánt a kormányzat – emelte ki Becsó Zsolt.

Elhelyezték a tisztelet virágait a Förster-szobornál | Fotó: H. M. / NMH

Hozzátette: folytatódott a belváros rehabilitációja, több tucat belterületi út újult meg a megyeszékhely egész területén. A Zenthe Színház megalapításával felhelyezték

Salgótarjánt az ország kulturális térképére. Előkészítették a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot.

– Ne felejtsük el, ekkor született döntés a Beszterce tér felújításáról is. De ebben az időben történt az országzászló állítása, és megújult a Magyar Feltámadás Barlang is. Ekkor állítottak a városban méltó emléket Salgótarján első polgármesterének. Méltán, hiszen Förster Kálmán tevékenysége idején épültek ki helyben a közművek, akkor kaptak szilárd burkolatot az utak, megépültek a közintézmények, gimnáziuma, mentőállomása, óvodája lett a városnak, és az országban Budapesten kívül Salgótarján volt a harmadik város, ahol játszóteret kaptak a gyermekek. A várostörténet igazi sikeridőszaka volt az a 21 év, amíg Förster Kálmán irányította ezt a nagyszerű várost – mutatott rá az országgyűlési képviselő.

Kifejtette továbbá: a baloldali városvezetés az elmúlt években olyan lehetőségeket kapott és kap is folyamatosan a polgári kormánytól, amit csak ki kellene használni a Salgótarjánban élők érdekében.

– Azonban nem mi vezetjük Salgótarjánt. A prioritásokat nem mi határozzuk meg, nem dönthetünk a fejlesztési elképzelésekről. Mindenben segítünk, mindenben támogatjuk a baloldali városvezetés fejlesztéspolitikáját a politikai nézetkülönbségek ellenére is. Mi hiszünk Salgótarjánban, hiszünk az itt élőkben. Biztosak vagyunk abban, hogy ennek a megyeszékhelynek van jövője. Förster Kálmán is hitt ebben. El kell játszanunk a gondolattal, hogy ilyen lehetőségekkel, ami most a város rendelkezésére áll, milyen csodát tudna tenni egy olyan kaliberű vezető, mint dr. Förster Kálmán. Egy olyan polgármester, aki a trianoni kétségbeesés után talpra állította a települést és irányítása alatt város született – hangsúlyozta Becsó Zsolt.

Az ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték a tisztelet virágait a Förster-szobornál, s közösen emlékeztek a városatyára, aki mindenkor szívügyének tekintette Salgótarján sorsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában