Közösségformálás

2023.12.29. 08:20

Közösséget kovácsolt Kisbárkányban az ablakvadászat

Összehozta a közösséget Kisbárkányban a karácsonyi ablakvadászat. A településen élő Zsélyi Zoltán, a kezdeményezés helyi szervezőjének szívét örömmel töltötte meg, hogy az ablakok keresésében is szép számú résztvevő vett részt, azonban a 24. napon már szinte a község lakosainak fele csatlakozott az esemény zárásához.

Veres Edina

Összehozta a közösséget a településen a karácsonyi ablakvadászat

Forrás: Beküldött fotó

Igazi, a közösséget összefogó és megmozgató program zajlott Kisbárkányban a karácsonyi ünnephez kapcsolódóan. Zsélyi Zoltán, a község lakosa portálunk érdeklődésére elárulta: már tavaly is kapcsolódni szerettek volna az élő adventi kalendárium nevű kezdeményezéshez, azonban akkor nem találtak senkit, aki helyben koordinálná a programot. Idén azonban úgy döntött segítőjével közösen, hogy magukra vállalják ezt a feladatot.

– Először családokat kerestünk, akik részt kívántak venni az akcióban. Viszonylag gyorsan megtaláltuk a 23 jelentkezőt, akik között felosztottuk, hogy ki melyik napon díszíti majd fel az ablakát. Annak pedig különösen örültünk, hogy az egészen fiataloktól az idősebbekig igazán sokféle korosztályt sikerült bevonnunk az akciónkba – fejtette ki Zsélyi Zoltán, aki ezután arra is rámutatott, hogy az ablakvadászat szintén népszerűnek bizonyult kicsik és nagyok körében egyaránt. Mint mondta: minden nap este fél hétkor találkoztak az érdeklődők és járták körbe a falut, hogy ráleljenek a feldíszített ablakra.

Kisgyermekes családokat, fiatalokat és nyugdíjasokat egyaránt vonzott a program

– Ahogy egyre nőttek az ablakok számai, úgy duzzadt a keresésnek induló csoport létszáma, ami végül már elérte a harmincat is napról napra. A résztvevők között kisgyermekes családokat, fiatalokat és nyugdíjasokat egyaránt találtunk. Jó volt látni, hogy ez a program ennyi ember érdeklődését felkeltette, és azt hiszem a közösségünket is építette. Amikor megleltük a feldíszített nyílászárót karácsonyi dalokat énekeltünk, míg a házigazdák vendégvárást tartottak számunkra. Remek hangulatban telt a program valamennyi napja – hangsúlyozta Zsélyi Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy a kezdeményezést egy különleges eseménnyel zárták, stílszerűen szenteste.

Kisbárkány utolsó élő adventi ablaka ugyanis nem egy családi házon ragyogott fel, hanem egy központi helyen, a település emlékparkjában. Az esemény természetesen ez esetben is hasonlóképp zajlott, ahogy az azt megelőző napokon.

– Megcsodáltuk a falunkban számmal feldíszített valamennyi ablakot. A séta során a betlehemi láng is velünk volt, megvilágítva a község utcáit. Végül a 24-es számot a falu elején, az emlékparkban találtuk meg, ahol mécsesekből szívet formáltunk, miközben énekeltünk és vártuk a kis Jézus születését. Ezután a vendéglátás során a megjelentek jóízűen fogyasztottak a kínált zsíros kenyérből, illetve a kihagyhatatlan diós és mákos bejgliből, valamint a túrós lepényből – részletezte a kisbárkányi kezdeményezés életre hívója, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az utolsó nap a település lakosainak már közel fele csatlakozott hozzájuk. Így egy meghitt, jó hangulatú, igazi közösségi eseménnyé vált a program zárása is, amely során közösen hangolódhattak az ünnepre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában