Kiállítás

2023.06.29. 20:20

Szakkörökön készült alkotásokban gyönyörködhettek az érdeklődők Kisbárkányban

Idén is csatlakoztak Kisbárkányban a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett, A Szakkör – Tudásunkkal kézen fogva című kezdeményezéshez. A foglalkozások már lezajlottak, a közelmúltban pedig egy kiállításon mutatták be a gyöngyfűzés és a quilling szakkörökön készült alkotásokat.

V. E.

Kisbárkányban kiállításon is bemutatták a gyöngyfűzés és a quilling szakkörökön készült alkotásokat

Forrás: Facebook

Mint arról portálunk korábban beszámolt: tavaly nagy sikert arattak a kisbárkányi lakosok körében a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI), A Szakkör – Tudásunkkal kézen fogva nevet viselő program segítségével megvalósított vesszőfonó foglalkozások. A sikeren felbuzdulva idén két népi mesterség – a gyöngyfűzés és a quilling – alapjaival is megismerkedhettek a helyiek.

Körmöczi-Trenka Veronika, a település önkormányzatának közművelődési munkatársa portálunknak elárulta: ez előbbi kézműveskedéshez a Kisbárkányi Kreatív Klub tagjai közül öten csatlakoztak, míg az utóbbihoz hárman. Hozzátette: ő maga is részt vett mind a két foglalkozáson, és nem csupán szakkörvezetőként, hiszen magába az alkotási folyamatba is örömmel bekapcsolódott.

– Jó hangulatú délutánokat tölthettünk el együtt, azért pedig külön dicséretet érdemelnek a résztvevők, hogy otthon is rendszeresen gyakoroltak. A gyöngyfűzés esetében főként A Szakkör online oktató videóit követve alkottunk, de persze a megmaradt alapanyagok sem vesztek kárba, azokból is különböző ékszereket formáztunk. Sokféle, egészen pontosan közel húszfajta különböző gyöngysort készítettünk, így például ukrán kisleveles, illetve somogyi cakkos nyakláncot, vízfolyásos karkötőt, moldvai csángó tászlit, virágláncot gyöngybogyóval és peyote gyűrűt is. Mindezeket természetesen a közelmúltban rendezett kiállításunk látogatói is megtekinthették – fejtette ki Körmöczi-Trenka Veronika.

A községvezetés közművelődési munkatársa azt is elárulta, hogy a quilling foglalkozások alkalmával is készültek az NMI interneten elérhető oktatóanyagai alapján motívumok, azonban ott már jóval többször hagyatkoztak a kreativitásukra a résztvevők. A felgöngyölt papírcsíkokból a kiállításra például egy „Kisbárkány” feliratot is összeállítottak, de emellett megannyi dísz és ékszer, úgymint nyakláncra medál, kétfajta fülbevaló, mandala, valamint fali dekoráció is tanúskodott a szakkörösök ügyes kezűségéről.

Körmöczi-Trenka Veronika azt is hozzátette, hogy a kiállítás már nem megtekinthető. Nem kell bánkódniuk azonban azoknak az érdeklődőknek, akik lemaradtak róla, hiszen a tervek szerint összeállítanak egy videót, amely a bemutatott alkotásokat örökíti majd meg az utókor számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában