Salgó-patak

2024.04.30. 15:22

Salgótarjáni környezetszennyezés: megjöttek a hivatalos vizsgálat eredményei!

A salgótarjáni környezetszennyezés kapcsán szóba hozott Éltex Kft. kikérte a vízügyi hatóságtól, majd nyilvánosságra hozta a hivatalos mérési eredményeket. Kiderült: a Greenpeace és a szocialista városvezetés állításai megalapozatlanok voltak.

Nool.hu

Az Éltex Kft. néhány hete a salgótarjáni környezetszennyezés kapcsán került a figyelem középpontjába. Ezt a céget hozta hírbe ugyanis a Greenpeace környezetvédő szervezet, majd az ügyre azonnal politikai kampányt építő baloldali városvezetés, élén a cég telephelye elől fenyegető, erősen hangulatkeltő videót posztoló Huszár Máté (MSZP) polgármesterjelölt.

Huszár miatt bajba kerülhet az önkormányzat

Hamar kiderült azonban, hogy az Éltex elleni vádak alaptalanok – a szennyeződés ugyanis nem tőlük, hanem vélhetően az egykori salakgyűjtő, osztályozó területéről az esővízzel jutott a Salgó-patakba –, Huszár és társai pedig mindenféle előzetes tájékozódás nélkül kezdtek nyilvánosság hergelésébe a kft. ellen. A portálunk által megkérdezett jogászok szerint ennek súlyos következményei lehetnek.

A hírek hatására a Greenpeace hamarosan mentegetőző közleményt adott ki, Huszár Máté azonban a mai napig nem kért bocsánatot valótlan állításai miatt, sőt, azt is megerősítette, hogy azokat alpolgármesterként, a város képviseletében fogalmazta meg. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a cég jogi lépéseket fontolgat az ügyben, a felelőtlen Huszár-videó miatti esetleges kártérítés pedig így nem csupán személyesen őt, hanem az általa képviselt önkormányzatot terhelheti. A kártérítés mértéke akár sokmilliós nagyságrendű is lehet.

Megérkeztek a hivatalos mérési eredmények

Az ügyben érintett hatóságok több mérést is végeztek az ügyben érintett városrészben, mind az egykori acélgyár területén, mind annak környezetében; erről korábban a kormányhivatal is tájékoztatást adott, illetve a helyi védelmi bizottság ülésén szó volt. Április közepén is voltak mintavételek, az Éltex Kft. pedig kikérte a vízügyi hatóságtól, majd hétfőn nyilvánosságra hozta a hivatalos, hiteles mérési eredményeket.

„A vízügyi hatóság április 16-án ismételten helyszíni szemlét tartott és újabb mintákat vett elemzés céljából a Salgó-patakból. A vizsgálati eredményeket kérésünk alapján április 24-én megküldte részünkre a vízügyi hatóság, s az eredményekből látható, hogy sem a Salgó-patak, sem pedig a Tarján-patak vizében sincs határértéket meghaladó vízszennyezés, tehát a Greenpeace állításai megalapozatlanok. A mérgezés szó pedig kifejezetten irreális és hangulatkeltő” – írta közleményében az Éltex.

Négy helyről is mintát vett a hatóság

A cég Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott közlemény szerint a mérési eredményekből az is látható, hogy a patak vize már az Éltex Kft. telephelyére való belépési pont előtt vinil-kloridot, diklór-etilént és arzént tartalmaz. A közleményben megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy a patakvízre vonatkozóan vinil-kloridra és diklór-etilénre nem állnak rendelkezésre határértékek, az arzénra vonatkozóan a mért értékek pedig megfelelnek a határértéknek.

Mint kiderült, a szakemberek négy vízmintát is vettek április közepén, hogy pontosabban meghatározhassák a szennyezés forrását: az Éltex területén lévő, földből feltörő vízből, az Éltex és Alcufer telekhatárán feltörő vízből; a Salgó-patak vizéből az Éltex-telephely elérése előtt 20 méterre; a Tarján-patak vizéből kilométerekkel az Éltex telephelye – a volt acélárugyár – után.

A Greenpeace által fellelt befolyási pont korábban az acélárugyár salakkezelő létesítménye volt, ahol több millió köbméter salak darálása és osztályozása folyt, mielőtt feltöltésként felhasználásra került volna. A terület mellett, az ingatlanról északra lévő domb is egy salakdepónia, salakhegy. Tudomásunk szerint a volt acélárugyár területétől északra lévő városrész egyes területeiről összegyűjtött csapadékvíz az acélárugyár területén keresztül kerül bevezetésre a Salgó-patakba. Erre vonatkozóan a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodájától kértünk írásban tájékoztatást, hogy mely ingatlanok érintettek ebben és ott milyen tevékenységet végeznek 

– tért ki a helyrajzi adottságokra a cég közleménye.

Évszázados környezeti problémát akarnak rájuk fogni

Mint írják, az Éltex Kft. a volt acélárugyár köztudottan évszázados környezeti szennyezéssel és hatályban lévő kármentesítési kötelezéssel terhelt ingatlanjait vásárolta meg, átvállalva a kármentesítési feladatokat. (A Modern Városok Programban az önkormányzatnak is lett volna lehetősége barnamezős beruházásokra, ám a baloldali városvezetés nem tett lépéseket az egykori acélgyári terület megvásárlására és kármentesítésére – a szerk.)

„A kármentesítés több lépésben történik, minden lépést a környezetvédelmi hatóság engedélyével lehet megtenni. A kármentesítési folyamatot megkezdtük, a teljeskörű tényfeltárást elvégeztük. Jelenleg a monitoring rendszer engedélyeztetése, kialakítása és a beavatkozási terv kidolgozása van folyamatban. A salakhegy ingatlanjára korábban teljeskörű tényfeltárái kötelezettséget írtak elő a kármentesítés első lépéseként, de mivel azt az Éltex Kft. nem vásárolta meg, így annak a kötelezettségnek nincs jogutódja” – hozta nyilvánosságra az előzményeket a cég.

Több millió köbméter kohósalakkal kell megküzdeni
A salakhegy hozzávetőlegesen több millió köbméter kohósalakot tartalmaz. A vett minták vastartalomra vonatkozó mérési eredményei, illetve a patakba való befolyási nyomvonalon látható sárgásvöröses lerakódások is arra utaló jelek, hogy a szennyezés a salakból származhat.
„Fentiekből az is látható, hogy a patak vize az Éltex-telephely után kevésbé terhelt szennyezőanyagokkal, mint a telephelyre való befolyása előtt, ami azt jelenti köznyelvre lefordítva, hogy nem onnan ered a szennyezés. A patakból való befolyásig a területen tovább hígul, és a folyamatban lévő kármentesítési tevékenységeinknek köszönhetően a telephelyen átfolyó patakvíz az ingatlanról történő távozást követően sokkal kisebb koncentrációban tartalmaz szennyező anyagokat, mint a befolyási oldalon” – zárta közleményét az Éltex.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában