Nool.hu videó

2023.11.08. 19:28

Tudományos konferenciát tartottak a palócság értékeiről Balassagyarmaton (videó)

Konferencián mutatták be Palócföld néprajzkutatásainak aktuális eredményeit, megközelítéseit és feladatait a balassagyarmati múzeumban. Az eseményt a Magyar Tudomány Ünnepe és a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szerdán délelőtt nyitották meg.

Lukács Zsófia

Dr. Petercsák Tivadar, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság Néprajzi Szakbizottságának elnöke is beszédet mondott

Forrás: Nool

Fotó: Ember

A néprajzi kutatások a jelenben című tudományos konferenciát az MNM Forgách-Liptay Kastélymúzeum és az MNM Palóc Múzeum szervezésében a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának indítványára hívták életre az Ipoly-parti városban.

– Szakmai rendezvényünkön áttekintést kaphattunk a palóckutatásról, szembesülhetünk a muzeológia sajátos jelen helyzetével is. Az előadások jobbára elődjeink műveltségéből, mint muníciót mutattak be egy-egy jelenséget. Több esetben megjelent az a szempont is, miként lehet átadni és megszerettetni azokat a hagyományos tudáselemeket, amelyek az élethez nélkülözhetetlenek lehetnek, és a jövőnket szolgálják. Heves-, Borsod- és Nógrád vármegye együttműködése fél évszázados múltra tekint vissza, bízunk benne, hogy az esemény is hozzátesz a palócságról összegyűjtött tudásanyaghoz és elmélyíti az ismereteinket – mondta köszöntőjében dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum vezetője.

Nagy Iván történész szerepét hangsúlyozta

Dr. Limbacher Gábor, a szécsényi múzeum intézményvezetője a konferencia sajtótájékoztatóján Nagy Iván történész szerepét hangsúlyozta. – Ő volt az, aki a hazaszeretetével és a múzeum alapításával máig is hatással van ránk. Úgy gondolom, hogy rohanó világunkban nagyon fontos szerepe van a néprajzkutatóknak, hogy jótékonyan tudjuk befolyásolni a jövőt és elérni a céljainkat. A palócság fele a határon túlra nyúlik, ezért is nagy örömünkre szolgál, hogy Jámbor László, Besztercebánya megye önkormányzatának képviselője is részt vett a konferencián. Igyekszünk azt a célt szolgálni, hogy a történeti összetartozás jövőbemutató felépítését, megélését fejlesszük– mondta dr. Limbacher Gábor.

Fontosak a kutatások

Dr. Petercsák Tivadar, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság Néprajzi szakbizottságának elnöke beszédében kiemelte, hogy mindhárom megye múzeumában komoly tudományos potenciál halmozódott fel.  – A kiállítások mellett fontos feladata a múzeumoknak a kutatás is. Most egy olyan témát dolgozhatunk fel, amelyben a múlt és a jelen folyamatait lehet vizsgálni a palócságra jellemzően. Fontos, hogy a kutatások eredményei a köztudatba is beépüljenek és mozgósítsuk a néprajz és a hagyományok iránt érdeklődő embereket – fogalmazott a szakbizottság elnöke.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében rámutatott arra a feladatra, hogy a nógrádi értékek őrzésével kell formálni a jövőt. – Azt kérem a kutatóktól, hogy segítsék a közéletben tevékenykedők munkáját, hogy ebben az érték vesztett világban utat mutathassunk a mai generációnak abban, hogy büszkék legyenek értékeikre és itt helyben tudjanak boldogulni – hangsúlyozta Skuczi Nándor.

A múzeumok feladata az értékek őrzése, továbbadása

A sajtótájékoztatón a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Szabó Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatók munkája alapként szolgál, általuk megismerhetjük a múltat, értelmezzük és megtartjuk azt az értékrendet, amit a múlt örökül hagyott számunkra. – A mi dolgunk az, hogy ezt a kincset örökül hagyjuk a jövő számára és megmutassuk a ma emberének, hogy miért fontos ez az érték az ő számukra. A múzeum szerepe, hogy ne egy zárt egység legyen, hanem hírét vigye a kutatásoknak és minél többet tudjunk meg a múltból időtlenné és elérhetővé téve azt – tért ki rá az alelnök.

Prof. dr. Kocsis Károly, az MTA rendes tagja, az MTA MAB elnöke részletezte a tudomány jelentőségét a néprajzkutatásban, a hagyományok őrzésében. – Idén 20. éve adózunk Széchenyi emlékének a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozattal, hogy közzé tegyük a kutatási eredményeinket a nagyvilág előtt. Nógrád vármegyében az első tudományos konferenciát nyitottuk meg Balassagyarmaton, ez az első rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepén Nógrádban – mondta Prof. dr. Kocsis Károly.

Hozzátette, hogy országszerte területi bizottságok népszerűsítik a kutatást és a tudományt. Észak- Magyarországon a Palócföld adja a gerincoszlopát a néprajzi kutatásoknak, amelyek a múzeumokban koncentrálódnak. Mindemellett magánemberként is szívügyének tartja a néprajzkutatást.

A hagyományőrzés is kiemelt téma

A Heves Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, dr. Juhász Attila Simon köszöntőjében a hagyományőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet.  – A hagyományok őrzésével közösséget tudunk teremteni és formálni. Ezáltal az óvodai, iskolai rendezvényeken is meg tudjuk mutatni, hogy kik vagyunk valójában. Akár a néptánc, a zene őrzésével is magunknak érezzük azt a közösséget, amiben élünk. Ezért mondok most köszönetet a kutatóknak, hogy felderítik ezeket a hagyományokat számunkra, amely által formálhatjuk a közösségeinket – fogalmazott a közgyűlés elnöke.

Oklevelet vettek át

A megnyitót követően oklevelet vehetett át a nemrégiben Nógrádikum elismerésben részesült Egri István fafaragó és Sasvári János bútorfestő. A konferencián számos néprajzkutató mellett előadást tartott dr. Petercsák Tivadar, Prof. dr. Kocsis Károly, dr. Limbacher Gábor, valamint Maksó Péter római katolikus pap. A rendezvény a Petőfi és Madách jubileumi kiállítás megtekintésével zárult.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában