Advent előtti gála

2023.11.20. 11:28

Legjobb táncosait díjazta év végi gálaműsorán a Nógrád Táncegyüttes

A Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány és a Nógrád Táncegyüttes a hagyományokhoz hűen idén is hatalmas sikerrel hívta életre év végi gálaműsorát a József Attila Művelődési Központban szombaton. A látványos műsor után díjazták az év legjobb táncosát és táncosnőjét.

Palchuber Kinga

Dr. Barabásné Morvai Tímea, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola vezetője a gálaműsor megnyitóján az ünnepek összetartozást erősítő szerepéről beszélt. Mint mondta: a néptáncosok nem is adhatnának annál szebb ajándékot a közönségnek az adventi időszak előtt, mint a szívvel-lélekkel betanult koreográfiákat. Az igazgató hozzátette: az az izgatottság és öröm, mely a gyerekek arcára évről évre kiül az év végi gála előtt, többet mond ezer szónál, s egyet jelent mindazzal, amiről a december szól. 

Ezt követően dr. Egyed Ferdinánd, a Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány kuratóriumának elnöke lépett a színpadra, aki először Fekete Zsolt polgármester üdvözletét tolmácsolta a megjelentek és a táncegyüttes felé, ugyanis a városvezető egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen. Az elnök beszédében szót ejtett a Nógrád Táncegyüttes eddig elért szakmai sikereiről, majd köszönetet mondott valamennyi támogatónak, akik rendre segítik a néptánc éltetését Salgótarjánban. Hozzátette: mindehhez elengedhetetlenek a pályázati eredmények is, idén egyebek mellett újabb forrásokat nyertek szakmai tevékenységek megvalósítására. 

– A salgótarjáni táncház belsejét mintegy 50 millió forint pályázati támogatásból tehettük rendbe az elmúlt években, ám a TOP Plusz keretében a város önkormányzata újabb 45 millió forintot kapott a külső szigetelésre és a tatarozásra – emelte ki dr. Egyed Ferdinánd, aki elárulta, hogy az együttes fennállásának 50. évfordulójára is hamarosan elkezdik már a felkészülést.

Kovács József, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője köszönetet mondott a szülőknek azért, hogy támogatják a gyermekeiket a néptáncolás útján, s hozzátette: a csapatok ezúttal is mindent beleadtak a gála előtti próbák lendületébe.

Különleges koreográfiák elevenedtek meg

Első produkcióként a Ne sápadj című koreográfiát mutatta be a táncegyüttes, mely több szempontból is kiemelt helyet foglal el a tagok szívében. Egyrészt november elején a Tatabányán megrendezett Agóra Koreográfus Versenyen Kovács-Jelinek Emese és Kovács József művészeti vezetők a koreográfusi első helyet érdemelték ki a szóban forgó összeállításukért, másrészt az előadással májusban a szolnoki országos néptáncfesztiválon is sikeresen szerepeltek. A műsorral a barkó vidék tánckultúráját és annak kiemelkedő táncos egyéniségeit keltették életre a pódiumon.

A nyitótánc után a közönség egyáltalán "nem sápadt", sőt kitörő vastapssal jutalmazta a táncosokat, akiket az utánpótláscsoportok követtek felváltva a színpadon szeptember óta gyakorolt táncanyagaikkal. A Kis Pitypang dunántúli ugrósokkal, a Pitypang kazári táncokkal, az Ifjú Nógrád magyar-szlovák táncokkal szórakoztatta a megjelenteket, míg a Viganó Erdélybe kalauzolta produkciójával a nézőket. A fiatalok mellett tanáraik, Kovács József és Bomlász Bence egy közös koreográfiával is bemutatkozott.

A felnőttek csapata ezután – legalábbis, ami a legújabb szerkesztett műsoruk címét illeti – kitaposatlan ösvényre tévedt, ám a gyakorlatban valójában nagyon is kitaposott úton ropták a már elkészült elemeket. E műsorral a tagok a magyar néptáncmozgalom színpadain keveset vagy eddig egyáltalán nem látott táncokat elevenítettek meg látványos elemekkel fűszerezve. A néptáncosok közös bemutatkozását a Tarsoly Zenekar segítette a színpadon, a zenészek elejétől a végéig ugyanolyan lendülettel húzták a dallamos nótákat.

Átadták a díjakat

A közönség álló ovációval és szűnni nem akaró vastapssal értékelte a látottakat, majd a szervezők díjak átadásával tették még felejthetetlenebbé az estét. Kovács József több személynek is köszönetet mondott azért, hogy munkájával rendületlenül segíti az együttes működését, fellépéseit. Külön ajándékot nyújtott át Menczel Ottónénak a viseletekért, Csonkáné Kéri Annamáriának a fotókért, Gulya Liliánának az előkészületekért, Gyebnár Mártonnak a titkári feladatokért, valamint Bomlász Bencének a pedagógusi munkáért. 

Ezután dr. Egyed Ferdinánddal kihirdették az év legjobb táncosát és táncosnőjét: előbbi díjat Földi Ábel, míg utóbbit Fancsik Panna Mária vehette át. Az elismert személyeket évről évre a tagok szavazatai alapján választják ki, melyen figyelembe veszik a tánctudást és a közösségi életben vállalt aktivitást is. A gála megkoronázásaként bejelentették, hogy Kovács-Jelinek Emese művészeti vezető hamarosan anyai örömök elé néz,  így egy időre szögre akasztja a tánccipőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában