Allergia

2023.11.03. 14:25

Hamarosan búcsút inthetnek a nógrádi allergiások is a pollenszezonnak

Egyre csökken a pollenek koncentrációja a levegőben szűkebb hazánkban is, a parlagfű ugyanakkor még mindig jelen van, de már csak kis mértékben.

Nagy Orsolya

Már nem tart sokáig a virágporszezon, de a gombaspórák még okozhatnak gondot

Forrás: Nool.hu

Fotó: Illusztráció: Pexels

A Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentése szerint, a szezon folyamán kiszóródott pollenszemek a szárazabb időszakokban, illetve területeken visszakeveredhetnek a levegőbe, amelynek hatására a parlagfű pollenkoncentrációja helyenként akár még november elején is elérheti a közepes szintet. Hozzátették: november közepétől azonban várhatóan mindenhol legfeljebb alacsony koncentrációban lesz jelen a parlagfű virágpora.

A központ arra is kitért, hogy a többi lágyszárú allergén, mint az üröm, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, az útifű, a kender, valamint a lórom, az ernyősvirágzatúak, a rézgyom és a szerbtövis virágpora szintén legfeljebb országosan alacsony koncentrációban van jelen a levegőben. Helyenként ugyanakkor találkozhatunk a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel, de már csak alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák spóraszáma azonban jellemzően magas.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában