Nool.hu podcast

2023.05.11. 16:22

Mit kezdjünk az allergiánkkal? – salgótarjáni természetgyógyász lát el tanácsokkal (podcast)

Nincsenek könnyű napjaik az allergiásoknak, ugyanis több növény pollenje is magas és közepes koncentrációban van jelen a levegőben.

Nagy Orsolya

Kovácsi Hetti adott hasznos tanácsokat az allergiásoknak

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentése szerint már tart a pollenszezon átmeneti időszaka, amelynek legfőbb jellemzője, hogy egyszerre sokféle allergén növény virágpora található meg a levegőben.

A hét második felében a lehűlés és a csapadék hatására azonban várhatóan lecsökken majd. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint már péntektől záporok és zivatarok lehetnek szűkebb hazánkban. A hétvégén pedig szintén esős és borús időjárás várható.

Mint arról a Népegészségügyi Központ beszámolt: az eperfa- és a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan közepes, helyenként pedig elérheti a magas szintet. A fenyőfélék virágpora jellemzően közepes, a tölgyé, a kőrisé, a platáné, a nyíré, illetve a dióé alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen.

Nem okoz még erős tüneteket a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, a fűz, a gyertyán, az ostorfa, továbbá a vadgesztenye, a sás, a bükk és az ernyősvirágzatúak virágpora, ugyanis ezek pollenjei kevésbé vannak jelen a levegőben. Ugyanakkor már megtalálható a lórom, az útifű és a bodza virágpora is a levegőben.

A kültéri allergén gombák spóraszáma is alacsony, az Alternariáé néhol elérheti a közepes szintet.

Portálunknak Kovács Hetti, salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász elmondta, hogy az allergia egy elterjedt népbetegség, ami a szervezet túlzott védekező reakciója olyan anyagokkal szemben, amelyek normális körülmények között nem okoznának semmilyen problémát.

– Ebben az esetben az immunrendszer elfáradása és tévedése van a háttérben. Nagyon sokan keresnek fel allergiás tünetekkel, és az a tapasztalatom, hogy egyre fiatalabbakat is érint már. Tünetei között vannak például a szemviszketés, az orrfolyás és a tüsszögés is. Az allergiák jelentős részét a mikrobiolgóiai egyensúly megbomlása okozza – közölte Kovács Hetti.

Hozzátette: egyik napról a másikra nem lehet ugyan megszüntetni a tüneteket, de a tévhittel ellentétben teljesen elmúlhat. Igenis meg lehet gyógyulni az allergiától, de nagyon komoly életmódváltás szükséges hozzá.

A természetgyógyász kiemelte: akár lelki okai is lehetnek, mint például a szeretet és elfogadás hiánya.

Az allergia kialakulásához hozzájárul továbbá a rosszul értelmezett és túlzott higiénia is, amely az elmúlt években nagyon tévútra ment a lakosság körében, de fontos tényező lehet a mozgás, a tiszta víz és a tiszta levegő hiánya, a folytonos szorongás és stressz, valamint a megborult táplálkozási szokás is.

Az allergiával kapcsolatos bővebb tájékoztatásért hallgassátok meg a salgótarjáni természetgyógyásszal készült podcastet!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában