Szezon

2023.09.07. 13:37

Rossz hírünk van az allergiás nógrádiaknak: a napokban tetőzik a parlagfű pollenszórása!

Az időjárás felmelegedésével ismét felerősödött a pollenterhelés, az arra érzékenyeknek a napokban is számolni kell az allergiás reakcióik súlyosbodásával.

Angyal Eszter

Fellélegezhetnek az allergiások, lecsengőben a parlagfű pollenkoncentrációja

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Shutterstock

Múlt héten az esőzések és a lehűlés hatására jelentősen csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja, ám az időjárás felmelegedésével együtt újra felerősödött a pollenterhelés is. Országos szinten nagyon magasnak számít jelenleg, és rossz hír az arra allergiásoknak, hogy a héten egyelőre nem is kecsegtetnek jelentős változással a szakemberek.

– Az Aerobiológiai Hálózat mérési eredményei alapján az idei parlagfű-pollenszezon a 2022. évinél erősebbnek bizonyul. Tüneteket okozó, közepes pollenkoncentrációt először július utolsó hetében, az előző évinél néhány nappal korábban regisztráltak. Az országos átlag pár nappal korábban érte el a közepes szintet, valamint a magas és nagyon magas koncentrációjú napok is egy-két nappal korábban jelentkeztek – tudtuk meg a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményéből.

Hozzátették, az idei szezonban először augusztus 4-én mértek nagyon magas koncentrációt, míg extrém magas koncentrációt az eddigi adatok alapján 6 állomáson regisztráltak augusztusban. A parlagfű-pollenkoncentráció augusztus 28-án érte el a legmagasabb országos átlagot az idén rögzített eredmények alapján.

Az allergiás tünetek gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők

– javasolták a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában