Iskolakert

2023.11.13. 14:35

Fákkal és cserjékkel is gyarapodott a dorogházai iskola kertje

Gyümölcsfákkal és bogyós cserjékkel gazdagodott a dorogházai általános iskola kertje, a növények a diákok segítségével kerültek földbe.

Gulyás Edina

Hat darab régi magyar almafáról, három egres és három josta cserjéről szüretelhetnek majd gyümölcsöt a dorogházai Móra Ferenc általános iskola diákjai a jövőben, az intézmény iskolakertje ugyanis egy pályázatnak köszönhetően ezekkel a növényekkel gazdagodott. 

– Az Iskolakertekért Alapítvány egy multinacionális vállalattal közösen hirdetett gyümölcsfaültetési programot magyarországi általános iskolák számára, amin sikeresen szerepeltünk. Az általunk nyert facsemeték a napokban kerültek földbe, a nyolcadikosok segítségével – tájékoztatott Balázs Beáta, tagintézményvezető. 

Mint mondta: az iskolai faültetést és gondozást társadalmi szemléletformálás céljából hirdették meg. A fák javítják a levegőminőséget, mindezek mellett pedig a program az intézmények zöldítését is szolgálja, valamint bővíti a fiatalok ismereteit. A nyertes iskolák régi magyar almafát és választható bogyós gyümölcs cserjét, vagy szőlőt kaptak, valamint az ültetéshez szükséges alapcsomag is a rendelkezésükre állt. Ezen kívül online szakmai műhelyt is szerveznek az ötletgazdák, ahol gyümölcsész-szakmai alapismeretekkel gazdagodhatnak a tanulók. A program részeként minden iskola kap egy osztálynyi gyereknek elegendő ifjú gyümölcsész munkafüzetet, amelybe a gyümölcsfákkal kapocslatos feladatokat, tennivalókat, megfigyeléseket vezethetik. 

– Intézményünkben fontos a egészséges életmódra való nevelés, iskolakertet művelünk és csatlakoztunk az Iskolakertekért Alapítványhoz is. Minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy fejlesszük és gyarapítsuk kertünket. Ez a pályázat jó alkalom volt arra, hogy a nyári viharok által megtépázott, elöregedett fákat pótoljuk – ismertette Balázs Beáta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában