Hagyomány

2023.11.10. 21:28

Minikoncerttel és tánccal ünnepelték Márton napját a dorogházai diákok (videó)

Márton-naphoz kapcsolódóan különleges koncerten vehetett részt a dorogházai iskola közössége, a diákok azonban nem csak hallgatták a zenét, a programot ugyanis táncház zárta.

Gulyás Edina

Az iskolában mindig arra törekednek hogy a tanulás mellett színes programokat is szervezzenek

Forrás: Nool

Fotó: Gulyás Edina

A dorogházai Móra Ferenc iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományápolásra, így a Márton-napról sem feledkeztek meg az intézményben. A napot pénteken a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak rövid koncertje nyitotta. A színvonalas előadást csendben hallgatták a diákok, annak során számos hangszer megszólalt. A gyerekek hosszas tapssal jutalmazták a furulyát, klarinétot, zongorát, hegedűt, harmonikát, nagybőgőt és dobokat megszólaltató művésztanárokat. 

– Intézményünk évek óta jó kapcsolatot ápol a Móra Ferenc iskolával, hiszen az az egyik telephelyünk. Két kollégám, Fekete Krisztián és Honinger László népi hegedűt és népi éneket oktat Dorogházán – fogalmazott Kerekes Gábor, a művészeti iskola igazgatója. – Örömmel tettünk eleget a felkérésnek és adtunk egy rövid koncertet, amelyet úgy állítottunk össze, hogy minél több hangszert és stílust megismerhessenek a gyerekek. Ez jó alkalom arra is, hogy népszerűsítsük a zeneoktatást, a tanulók ezáltal kedvet kaphatnak annak elsajátításához. 

– Iskolánkban mindig arra törekszünk, hogy a tanulás mellett színes programokat is szervezzünk tanulóinknak. Ez a hét a Márton-nap köré szerveződött. – hangsúlyozta Balázs Beáta tagintézmény-vezető, aki arra is kitért: 

Nemzeti ünnepeinken kívül a hagyományos népszokásokról is megemlékezünk, felelevenítve az ide járó tanulók számára őseink hagyatékát. 

A jól sikerült koncertet követően Albertusz Tibor, a Maconka Táncegyüttes vezetője, az iskolában matematikát és fizikát oktató pedagógus rögtönzött táncházzal mozgatta meg a diákokat és kollégáit, akik lelkesen utánozták a lépéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában