Iskolakert

2023.11.26. 11:22

Bőven adnak munkát, de felelősségre, fenntarthatóságra is nevelnek az iskolakertek Nógrádban

Az iskolakertek egész évben adnak munkát a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt, szűkebb hazánk egyre több intézményében tartják ugyanis fontosnak, hogy a növények ápolásával fenntarthatóságra, egészséges életmódra neveljék a gyermekeket.

Gulyás Edina

Megyénk iskolakertjeiben egész évben szorgos munka folyik, a diákok nevelőik iránymutatása mellett ássák a földet, ültetik a növényeket, betakarítják a termést. Napjainkra már elfogytak a teendők, mindenhol a megtermelt zöldségek és gyümölcsök feldolgozása folyik. A földet felszántották, tavaszig pihen. Az iskolások pedig aszalják, befőzik, vagy más módon tartósítják és fogyasztják el az egészséges finomságokat. 

Pályázatok segítségével is fejlesztik a dorogházai kertet

Dorogházán a Móra Ferenc Általános Iskolában az 1960-as évektől működik iskolakert, ami így egyidős az intézménnyel.

– Az iskolakert szinte egész évben ad feladatot, ősszel a gyümölcsök betakarítása zajlik a dió-, az alma- és a szilvafákról. A csonthéjasokat szárítják és megtörik a gyerekek. Az almát és a szilvát pedig aszaljuk – fogalmazott Szűcsné Bakos Mónika, az iskolakerti munkacsoport vezetője. – Idén gyümölcsfákkal és bogyós cserjékkel gazdagodott az iskolakert egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Hat darab régi magyar almafáról, három egres és három josta cserjéről szüretelhetünk majd gyümölcsöt. 

Mint mondta: jelenleg a Jövő iskolakertje című pályázatot készítik elő. Annak célja, hogy környezetbaráttá, fenntarthatóvá tegyék környezetüket. Pozitív elbírálás esetén százezer forintot fordíthatnak majd az iskolakert fejlesztésére. 

– Szintén újdonság, hogy nyulakkal ismerkedhetnek meg a diákok, az osztályok felváltva gondozzák a hosszú fülű állatokat. Azon keresztül megtanulnak felelősséget is vállalni irántuk. Mind az alsó, mind pedig a felső tagozatosoknak jó lehetőséget biztosít az iskolakert arra, hogy tapasztalva ismerjék meg a körülöttünk lévő világot.

Gyümölcsfákkal és cserjékkel gazdagodott a balassagyarmati Tündérkert

A balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskolában több mint húsz évvel ezelőtt is műveltek kiskertet a tanulók, azonban ez a tornaterem építésekor abbamaradt. Majd a Földforgatók pályázatnak köszönhetően újraindult a kerti munka. Demeter Gábor, az iskolakertért felelős pedagógus elmondta: az intézmény több éve ökoiskola, fontos számukra a környezet védelme, a tanulók fenntarthatóságra nevelése. 

– Különféle zöldségeket, petrezselymet, sütőtököt, patisszont, zellert és paprikát is termelünk. Ezeket egy saját magunk által ásott verembe helyezzük el, ami a legősibb tartósítási módszer – ismertette Demeter Gábor.

Mint mondta: a gyümölcsfákról is bőven szüreteltek, a birsalmából sajtot készítenek. Az iskola tankonyhájában dolgozzák fel a termékeket, a paradicsom egy részét befőzik, de van, amit lefagyasztanak. Tündérkertjük, amiben régi magyar fajták találhatók, az Ültessünk jobb levegőt! programban almafákkal és cserjékkel gazdagodott. Ezek a közelmúltban kerültek földbe, amit ásással és trágyázással készítettek fel a következő szezonra. 

– Szintén újdonság, hogy a Balassagyarmati Tankerületi Központ bázisiskolájaként minden évszakban egy pedagógiai napot szervezünk, amin a környező iskolák vesznek részt. Itt megismerhetők azokat a jó gyakorlatok, amelyeket alkalmazunk – közölte Demeter Gábor. – Jövőre lesz 150 éves az intézményünk. Erre a kerek évfordulóra is különleges akciókkal készülünk, az biztos, hogy a természetjárás is szerepet kap majd a programok között. 

Sünlakok és rovarhotel is gazdagítja a bárnai kerti tantermet

Bárnában 2018 óta művelnek iskolakertet, amit a Földforgatók pályázat segítségével alakítottak ki, azóta annak gondozása beépült a tanulók mindennapjaiba. 

– Mivel már csak alsó tagozatos diákok járnak az intézménybe lecsökkentettük a kert méretét. Négy magaságyást, fűszerállványt alakítottunk ki, de virágokat és gyümölcsöket is nevelünk – tájékoztatott Szabóné Bohács Ditta, az iskola igazgatója. – Olyan zöldségféléket ültetünk, amelyek a nyári időszakban nem igényelnek gondoskodást: retket, hagymát, borsót, illetve salátát. Ezeket a tízórai mellé is szívesen fogyasztják a gyerekek. 

Hozzátette: csatlakoztak az Iskolakert Hálózathoz is, így folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket. Tavaly például buszos kirándulást nyertek, mivel a környező iskolák közül az ő kertjük bizonyult a legszebbnek. Az Állatbarát Intézmény címet is megkapták, ennek kapcsán bővítették a kert látnivalóit: sünlakokat, madáritatót és rovarhotelt helyeztek el abban. Szép idő esetén a kerti tanteremben tartanak meg bizonyos órákat, az ott elhangzott információkat ugyanis könnyebben megtanulják a gyerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában