Diákok szorgoskodnak

2022.04.13. 14:49

Darázsgarázs épült a gyarmati Tündérkertben, méhlegelőt terveznek Dorogházán

Vannak olyan általános iskolák megyénkben, ahol iskolakert gondozása neveli fenntarthatóságra, egészséges életmódra a gyerekeket. Az ott végzett munka emellett kitartásra és felelősségre tanít. A tavaszi teendőket már mindenhol elkezdték, a diákok felásták a talajt, és a magok nagy része is a földbe került.

Gulyás Edina

Dorogháza, iskolakert. Kora tavasztól késő őszig van itt munka az iskola diákjainak

Forrás: Beküldött fotó

Amint a tavaszi nap első sugarai a szabadba csalogatják az embereket, a kerti munkák is időszerűvé válnak. Nincs ez másként az iskolakertekben sem. A diákok már mindenhol elkezdték a talaj megmunkálását, megmetszették a gyümölcsfákat és elültették a magok egy részét. Dorogházán a Móra Ferenc általános iskolában az 1960-as évektől működik iskolakert, ami így egyidős az intézménnyel. A földet még ősszel kéziszerszámokkal ásták fel, sünlakokat helyeztek ki, egyikbe lakó is költözött. A hideg évszakban több madáretető is várta a tollas jószágokat, a tervek között szerepel a Madárbarát Kert cím megszerzése. 

– A veteményeskertet előkészítettük, a borsót, a hagymát és a retket már elvetettük – mondta el Szűcsné Bakos Mónika, az iskolakerti munkacsoport vezetője. 

A későbbiekben az általunk nevelt paradicsom- és paprikapalánták kerülnek sorra, de egy helyi őstermelőtől is minden évben kapunk növényeket. Minden osztály magaságyásokat is gondoz, megújításuk és rendbetételük is folyamatos. 

Mint mondta, a gyümölcsfákat is megmetszették, azonban azok egy része már elöregedett, pótlásukhoz szívesen fogadják a felajánlásokat. Terveik szerint málna-, szeder-, piszke- és ribizlibokrokat is telepítenének. Ennek megvalósításához szintén örömmel veszik a segítséget. Idén fűszerkert és méhlegelő kialakítását is célul tűzték ki. 

A balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskolában több mint húsz évvel ezelőtt is műveltek kiskertet a tanulók, azonban ez a tornaterem építésekor abbamaradt. Majd a Földforgatók pályázatnak köszönhetően újra indult a kerti munka. Gálné Percze Katalin igazgató elmondta: az intézmény több éve ökoiskola, fontos számukra a környezet védelme, a tanulók fenntarthatóságra nevelése. 

– A feladatokat már tavaly ősszel elkezdtük. A szerves hulladékot, a faleveleket komposztáljuk, ezzel szórták meg a földet, majd ásták fel a diákok. A gereblyézést és a parcellázást elvégeztük, a növények jó részét elültettük. Már csak a tökfélék és a palánták vannak hátra – tájékoztatott Demeter Gábor, az iskolakertért felelős pedagógus. – A gyümölcsfák metszése is megtörtént. Tündérkertünkben régi magyar fajták találhatók: duránci szilva és rapsic alma. 

Mindezeken túl az udvarrendezést, a dísznövény- és a fűszerkert rendbetételét is elkezdték a diákok, az egynyári virágok helyett újakat ültettek. A télen elvetett magokból palántákat nevelnek. A felmerülő munkák nagy részét a felső tagozatosok technikaórán végzik el. 

Több újítást is tervezünk. Egy Kneipp-taposó kialakítása már megkezdődött, ezenkívül kőzettani parkot, valamint egy tanösvényt is szeretnénk létrehozni. 

A diákok a szüleikkel közösen egy felhívásra jelentkezve úgynevezett darázsgarázst építettek. A beporzó rovarok élőhelyét kialakítva a kertbe vonzzák a szorgos jószágokat – hangsúlyozta Demeter Gábor. 
 

Esővizet gyűjtenek, komposztálnak - A Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium cserhátsurányi Szenti István tagintézményében is hosszú évek óta működik az iskolakert. Koplányi Árpádné és Benkó Róbert kertvezetők elmondták: A tavaszi talaj-előkészítő munkákat követően elkezdték az ültetést. Földbe kerültek a konyhakert leggyakoribb növényei: a vöröshagyma, a fokhagyma, a sárgarépa, a petrezselyem, a zöldborsó, a saláta, a retek és a cékla. A palántanevelőbe kétféle paradicsom- és kétféle paprikamagot vetettek. Ezenkívül zöldbabot, tököt és cukkinit is termesztenek majd. – A két évvel ezelőtt elültetett őshonos gyümölcsfacsemeték szépen növekednek – hangsúlyozták a pedagógusok. – A korábbiak pedig tavaly már gyümölcsöt is hoztak. A kertvezetők arra is kitértek: a tanulók elvégezték a bogyós növények metszését is, ezen túl folyamatosan gyűjtik az esővizet és komposztálnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában