Nool.hu videó

2023.11.09. 16:18

A természet szépségéről mesélnek a mátranováki alkotó képei (fotók, videó)

A természet szépségit bemutató pasztell művekből és festményekből nyílt kiállítás csütörtökön a SÁI Petőfi Sándor Tagiskolában. Az oktatási intézmény falain egészen január végéig megcsodálhatják az érdeklődők Nagy Izidorné Batta Szilvia mátranováki tanító, festőművész alkotásait.

Veres Edina

Nagy Izidorné Batta Szilvia (középen) mátranováki tanító, festőművész alkotásait januárig lehet megtekinteni az intézmény falain

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a SÁI Petőfi Sándor Tagiskolában Nagy Izidorné Batta Szilvia mátranováki tanító, festőművész kiállítása. Az eseményen Radics Lászlóné Angéla, a Képzőművészek Baráti Körének tagja méltatta az alkotót, illetve ajánlotta a műveket a megjelentek figyelmébe. Mint mondta, a mátranováki születésű pedagógus a tanító évei alatt sok gyerekkel szerettette meg a rajzot, illetve az alkotás örömét.

– Az iskolai élet, a közösségi feladatok, a szülők segítése és a család mellett nem sok szabadideje maradt saját hobbijára, de amikor csak tehette mindig rajzolgatott. Az utazás, a fotózás és a természet szépsége mind-mind megörökítésre inspirálta. Aztán 43 év elteltével nyugdíjba vonult, és lehetősége nyílt képezni magát. Az önképzésen túl részt vett a Szőnyi István Szabadegyetem nyári kurzusain, ahol nem csak ismereteit bővíthette, hanem alkotótársakra és barátokra is talált – mutatta be a kiállítót Radics Lászlóné Angéla, aki ezután azt is elárulta, hogy Nagy Izidorné Batta Szilvia 2004-ben elnyerte egy képzőművészeti pályázat különdíját.

Hozzátette: a festőművész bemutatkozása a nagyközönség előtt ekkor kezdődött el. Először Budapesten volt csoportos kiállítása, majd első önálló tárlatának a mátranováki általános iskola adott otthont. Azóta több kiállításon csodálhatták meg műveit az érdeklődők így például Budapesten, Balatonendréden, Mátraterenyén, Salgótarjánban, Szécsényben vagy épp Bátonyterenyén.

Kedvenc alkotásait is bemutatja

Nagy Izidorné Batta Szilvia több alkotótársaság körében megfordult, így például tagja lett a bátonyterenyei ART 11 Alkotó Társaskörnek, majd annak megszűnése után a Képzőművészek Baráti Körhöz csatlakozott. Emellett elindította a már hagyománnyá váló Nováki és Vendégalkotók Találkozóját, míg néhány éve megalapította Mátranovákon a Maszat rajzszakkört, ahol mindenki megismerheti az alkotás örömét.

– Pasztellrajzai, akvarell- és akril festményei az élet és a természet szeretetét tükrözik. Csokorba gyűjtötte legszebb festményeit, amelyekről 2020-ban egy festményalbum is megjelent Hegyek bűvöletében címmel. Szereti a hegyeket, a kedvence az Alpokról készült, és az Endrédi látképet bemutató alkotás, amelyek a Petőfi Sándor Tagiskolában is megtekinthetők – mondta Radics Lászlóné Angéla, aki arra is kitért, hogy a pasztell, illetve a tollal való rajzolás szintén közel áll Nagy Izidorné Batta Szilvia szívéhez. A mátranováki festőművész emellett kedveli a portrékat, azok közül pedig az Elsőbálozó és a Fafaragó a legkedvesebb számára. Mindkettő alkotás pasztell technikával készült, és azok szintén megtekinthetők az általános iskola falain egészen január végéig.

 

Műsor színesítette a megnyitót

A kiállítás megnyitóját színvonalas műsor színesítette, amely során Harasztos Gézáné saját versének elszavalásával kedveskedett a megjelenteknek. Ezentúl az oktatási intézmény tanulói verseltek, énekeltek, de dalolt az iskola énekkara is, valamit az iskola pedagógusa, Oláhné Franczuz Erika szóló énekelőadását is meghallgathatták az egybegyűltek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában