Szenvedély

2022.03.02. 17:35

Míves ecsetvonásokkal színesíti nyugdíjas éveit a mátranováki alkotó

Nagy Izidorné Batta Szilvia már kisgyermekként szívesen töltötte rajzolással az idejét, kézügyességét ezermester édesapjától örökölte. Azonban az alkotás iránti szenvedélyét csak a nyugdíjas évei alatt bontakoztatta ki. Egy pályázaton való sikeres szereplés adta meg számára az első lökést.

Gulyás Edina

Nagy Izidorné Batta Szilvia több különböző technikával valósítja meg képeit

Forrás: NMH | Fotó: Gulyás Edina

A falakon körbe-körbe mindenhol képek sorakoznak. Az otthon, ahol Nagy Izidorné Batta Szilvia él és alkot, már az első percben bepillantást enged a házigazda különleges alkotói világába. 

Már kicsi gyermekként is nagyon szerettem rajzolni. A kézügyességemet édesapámtól örököltem, aki ezermester volt, mindent meg tudott szerelni – fogalmazott Nagy Izidorné. – Az alkotás iránti rajongásomat azonban nem volt alkalmam kibontakoztatni az aktív éveim alatt. A helyi általános iskolában tanítóként tevékenykedtem több mint negyven évig. Ez idő alatt az általam tartott rajzórákon hódolhattam a szenvedélyemnek. Mindig arra tanítottam a gyerekeket, hogy vegyék észre a szépet az őket körülvevő világban. Szívesen emlékszem vissza azokra az időkre. 

Mint mondta, a Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet pályázata adta meg számára az első lökést. Elsőként arra küldte el egy munkáját 2004-ben. Tollrajzát azonnal különdíjjal ismerték el. Ezután kezdte komolyabban képezni magát. A lépéseket eleinte autodidakta módon, könyvekből leste el, majd többször részt vett a zebegényi Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola kéthetes nyári kurzusán, ahol neves művészek foglalkoztak a képzésükkel. Badacsonylábdihegyen pedig egy 120 órás tanfolyamon negyvenféle technikával ismerkedhetett meg. 

Forrás: Gulyás Edina

Az elmúlt évek alatt az ART 11 Alkotó Társaskörnek is a tagja voltam. Az együtt töltött idő, az általunk szervezett táborok jó alkalmat adtak arra, hogy megismerjük egymás szemléletét. Hiszen nemcsak a dicséretből, hanem az építő jellegű kritikából is sokat lehet tanulni – hangsúlyozta, s hozzátette: – Szívesen kísérletezek különféle technikákkal, grafittal, tollal, pasztellel, olajjal, akrillal festek meg mindent, ami ihletet ad. Legyen az egy szép táj, egy csokor virág vagy egy érdekes emberi mozdulat. Munkáimból tíz önálló és több csoportos kiállítás nyílt már a megyében és az ország más részein is. 

Nagy Izidorné azt is elárulta, hogy a járványt megelőzően három alkalommal már találkozót is szervezett ismert alkotókkal. Azokon szívesen vettek részt a művészek, akik között volt fafaragó, varrónő és gobelineket készítő amatőr is. Az általuk korábban készített munkákat elvitték az összejövetelre, s azokból nagy kiállítást szerveztek mindannyiuk örömére. A kezdeményezést a jövőben is szeretnék folytatni. 

Szívesen csatlakoztam én is a Mátranováki Nyugdíjas Klubhoz, és örömmel fogadtam a kérést, amikor annak alkotni vágyó tagjai felvetették egy közösség életre hívását. Maszat szakkör néven alakult meg a társaság hat évvel ezelőtt, amelynek szervezésére és vezetésére engem kértek fel – közölte a művész. Mint mondta, szívesen ismerteti meg a szépkorúakkal a különféle technikákat. Nem csak a tanulás iránti vágy és az alkotás öröme köti össze a csapat tagjait, az sem utolsó szempont, hogy szívesen töltik egymás társaságában a szabadidejüket. 

Albumba rendezték közel száz, különféle technikával készült alkotását
Az alkotással töltött utóbbi, közel tizennyolc esztendő alatt rengeteg festmény született, amik közül sokat otthonában őriz, de többet elajándékozott már az alkotóművész. Ennek töredéke, közel száz kép került bele abba az albumba, ami a közelmúltban jelent meg, Hegyek bűvöletében címmel. 

A kiadvány ötlete barátnőm, dr. Laczkó Ilona fejében fogalmazódott meg, miszerint egy könyvkiadó támogatásával mutassuk be a különféle technikával készült alkotásaimból a számomra legkedvesebbeket – ismertette Nagy Izidorné. – A könyvben három témakörben csoportosítottuk a képeket a szerkesztőkkel, attól függően, hogy a szülőföld, a hazai vagy a külföldi tájak ejtettek-e a rabul alkotás előtt. 

Mint mondta, az általa készített képeken elsősorban a természet szépségét örökíti meg, de az állatokat, a virágokat, az emberi érzelmeket, a mozdulatokat, illetve a fontos emlékeket is megfesti. Nagy Izidorné Batta Szilvia kiemelte: a műélvezet a minket körülvevő világ apró szépségeinek felfedezésével kezdődik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában