Vadles

2023.10.28. 15:35

Őszi pillanatok: ezernyi arcát mutatja a nógrádi erdők állatvilága (fotók)

Nógrád erdei ősszel is gyönyörűek. Fotóriporterünknek pedig a napokban is sikerült elkapnia néhány állati jó pillanatot.

Nool.hu

A rókák is lesben állnak

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Bár az erdő mélyén lapulva a látvány gyönyörű, annak már közel sem örülünk annyira, ha a vadak erdei lakóhelyükről a közutakra kalandoznak. Mint arról már korábban is beszámoltunk: ősszel gyakrabban következnek be vadelütéssel járó közlekedési balesetek, ezért óvatosabban és körültekintőbben közlekedjünk az erdős, bokros területek környezetében, illetve olyan útszakaszokon, ahol vadon élő állatok megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. szeptembertől novemberig tart a szarvasok párzási időszaka, az állatok ilyenkor jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken, miként figyelmük is, így könnyen kerülhetnek járművek elé. 

A szarvasok megjelenésére nemcsak a kora reggeli, és késő esti-éjszakai órákban, illetve csak a vadveszélyt jelző helyeken kell számítani, hanem nappal is, erdők és kisebb erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek mellett, magas füves, bokros részeken. Akár van „Vadállatok” veszélyt jelző tábla kihelyezve, akár nincs, a vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer, a fokozott figyelem, az óvatosság, a csökkentett haladási sebesség és a megfelelő követési távolság megtartása.

Szerencsére fotóriporterünk nem az utakon, hanem az erdő mélyén találkozott a vadakkal, melyek mit sem sejtve pózoltak a kamerának. Ősszel is megéri hát felkerekedni egy erdei kirándulásra, hiszen az ősz ezer arcát megcsodálhatjuk. Addig is míg útnak indultok, tekintsétek meg erdei képeinket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában