Vadbalesetek

2023.09.29. 14:37

Vadak fokozott jelenlétére kell számítani ősszel a nógrádi utakon

Ősszel gyakrabban következnek be vadelütéssel járó közlekedési balesetek, ezért óvatosabban és körültekintőbben közlekedjünk az erdős, bokros területek környezetében, illetve olyan útszakaszokon, ahol vadon élő állatok megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége.

Nool.hu

Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője portálunkkal közölte: szeptembertől novemberig tart a szarvasok párzási időszaka, az állatok ilyenkor jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken, miként figyelmük is, így könnyen kerülhetnek járművek elé. 

A szarvasok megjelenésére nemcsak a kora reggeli, és késő esti-éjszakai órákban, illetve csak a vadveszélyt jelző helyeken kell számítani, hanem nappal is, erdők és kisebb erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek mellett, magas füves, bokros részeken. Akár van “Vadállatok” veszélyt jelző tábla kihelyezve, akár nincs, a vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer, a fokozott figyelem, az óvatosság, a csökkentett haladási sebesség és a megfelelő követési távolság megtartása

 – emelte ki a szóvivő, hozzátéve: – Vezetés közben ne csak az úttestet, hanem annak környezetét is figyeljük, folyamatosan pásztázzuk, különösen sötétedés után. Az éjszakai órák fokozottan veszélyesek, hiszen ilyenkor csökken a látótávolság és később lehet az állatokat észlelni.

Buda Gábor felhívta a figyelmet: a vadállatok viselkedése kiszámíthatatlan, így legjobb ilyenkor lassítani, esetleg dudálni, hogy felfigyeljen a közeledő gépkocsira. Amennyiben már messziről látunk átszaladni egy állatot járművünk előtt, mindig készüljünk fel rá, hogy egy másik is követheti. 

– Még a kellő elővigyázatosság sem jelent teljes biztonságot, hiszen kerülhet úgy utunkban egy szarvas, hogy már nincs sok időnk reagálni. Ekkor a  legjobb megoldás a vészfékezés a baleset elkerülése érdekében. Ne próbáljuk meg a kormányt félre rántva elkerülni az állatot, mert azzal további veszélyhelyzetet hozhatunk létre, ami érintheti akár a szembe sávban közlekedő járművet, de azt is eredményezheti, hogy lehajtunk az útról, még komolyabb sérüléseket szerezve ezáltal – tanácsolta Buda Gábor.

Mint mondta: a motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, baleseti kockázatuk átlag feletti, hiszen nem védik őket a gépkocsikra jellemző passzív biztonsági megoldások és az egy nyomon haladó jármű sajátosságaiból adódóan a hirtelen fékezés vagy irányváltoztatás fokozott balesetveszéllyel jár! Ezért is van nagy szerepe az általuk viselt bukósisaknak és a megfelelő védőruházatnak, továbbá a sebességük helyes megválasztásának.

A szóvivő szerint érdemes a vadelütések elkerülése végett a gépkocsikra rögzíteni egy ultrahangos vadriasztó sípot, amelyet a menetszél hoz működésbe. A vadriasztó síp a levegőáramlás segítségével figyelmeztető hangjeleket ad ki, amely távol tarthatja a vadállatokat a gépjármű közeledésekor.

A vadelütéssel végződő közúti közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében Nógrád vármegyében a 22-es számú főút 6 szakaszán vadriasztó prizmákat helyeztek ki olyan útszakaszokon, ahol több alkalommal fordult elő vadelütéssel járó közúti közlekedési baleset.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában