Határátkelők

2023.10.04. 12:41

Nógrádiak, figyelem: holnaptól ismét lesz ellenőrzés a szlovák határon!

Várhatóan hosszabb menetidővel kell számolni csütörtöktől azoknak, akik hazánkból északi szomszédunkhoz utaznak. Szlovákia csütörtöktől ugyanis visszaállítja a határellenőrzéseket a magyar határon. A pozsonyi kormány döntése nyomán az intézkedés ideiglenesen, egyelőre október 14-ig hatályos.

Nool.hu

Csütörtöktől ellenőriznek a szlovák határon. Képünk illusztráció.

Forrás: MTI

Alig két hete írtunk arról, hogy a jelek szerint nem a Dunántúl felé, hanem egyre inkább felénk veszik az irányt az illegális bevándorlók. A legközelebbi céljuk ugyanis Szlovákia, ahol igazolást kapnak, melynek birtokában Nyugat-Európába indulnak tovább.

Tegnap kiderült, hogy Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határán. Kedd éjféltől nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozták a határforgalmat.

Az MTI szerda délben kiadott híre szerint a szlovák kormány is lépett, csütörtöktől visszaállítják a határellenőrzéseket a magyar határon. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A távirati iroda a szerdai kormányülésen jóváhagyott, a szlovák belügyminisztérium által beterjesztett dokumentumra hivatkozva azt írja: a határellenőrzések visszaállítása a szlovák-magyar határ teljes hosszában érvényes, az ellenőrzések rugalmasak lesznek, azaz alkalmazkodnak az aktuális fenyegetettséghez. Az Ódor Lajos vezette, leköszönő szlovák kormány által szerdán jóváhagyott határellenőrzési intézkedés egyelőre 10 napra szól, de meghosszabbítható.

Nem ez az első eset idén

Idén nem ez az első eset, hogy ideiglenesen visszaállítják a szlovákok a határellenőrzést. Tavasszal is történt már ilyen, akkor kollégánk a balassagyarmati határátkelőnél személyesen járt, hogy megnézze, mi a helyzet. Erről ebben a cikkünkben írtunk:

Nógrádban egyre több migránst látnak

Nemrég Székely József, Diósjenő polgármestere hívta fel a figyelmet arra, hogy „migrációs útvonallá vált a Börzsöny”. Akkor úgy fogalmazott: „Ismeretlen rendszámú, fiatal férfiakkal tömött furgonok és kisbuszok söpörnek végig nagy sebességgel, jellemzően az éjszakai órákban a községen.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában