Embercsempészek

2023.09.22. 17:25

A Dunántúl helyett nógrádi útvonal: miért mennek a migránsok Szlovákiába?

Egyre fokozódik a migránshelyzet a Felvidéken is. Kollégánk arról számolt be pénteken reggel, hogy Salgótarjánból Losonc felé autózva, az úgynevezett teraszos vendéglő közelében egy nagyobb csoportot tartóztattak fel a helyi rendőrök. Eközben a szlovákiai magyar rádiók arról adtak hírt, hogy a helyi rendőrség komoly erőket csoportosít át az illegális bevándorlás megfékezésére, a szlovák ellenzék pedig lezárná a magyar-szlovák határt.

Nool.hu

Nekik nem sikerült, még magyar területen elfogták a migránscsoportot a rendőrök.

Forrás: police.hu

A jelek szerint nem a Dunántúl felé, hanem egyre inkább felénk veszik az irányt a Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlók. Az utóbbi hónapokban szinte nem telik el úgy hét, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vagy a vármegyei főügyészség tájékoztatása alapján ne írnánk kisebb-nagyobb migránscsoportok, illetve különböző nemzetiségű embercsempészek elfogásáról, majd a velük szembeni további intézkedésekről. A magyar rendőrök megfeszített munkája ellenére azonban nagyon sok olyan illegális bevándorló van, akinek sikerül átjutni az országon, a vármegyén, és Szlovákián keresztül folytatja útját Nyugat-Európa irányába. Ezt bizonyítja a pénteki losonci elfogás is.

Lehetetlen a határzár bevezetése

Szlovákiában választások közelegnek, a kampányban pedig kiemelt téma a migráció kérdése is. A teljes határzár bevezetését sürgető ellenzéki felvetésekre reagálva a minap sajtótájékoztatót tartott a legfelsőbb szlovák rendőri vezetés. Az eseményen – melyről az Új Szó tudósított – az országos rendőrfőkapitány, Hamran István úgy fogalmazott: a határzár lehetetlen, hiszen „ha a határfolyókat ebből ki is vonják, akkor is az 517 kilométeres zöldhatáron és a határátkelőkön egyszerre összesen 10 345 rendőrnek kellene szolgálatot teljesítenie; ahhoz pedig, hogy kétfős járőrökben, váltásban, éjjel-nappal a határon tudjanak állni, összesen 113 795 rendőrre lenne szükség”.

Hamran hozzátette: a szlovák-magyar határ lezárása óriási költségekkel járna, ráadásul a menekülteket törvényesen nem tudják letartóztatni, és erre egyébként a megfelelő kapacitásokkal sem rendelkeznek. A hatóságoknak ugyanis 30 ezer személyt kellett volna már őrizetbe venniük, miközben az erre szolgáló létesítményekben 500 hely van.

Igazolás vonzza Szlovákiába a migránsokat

A főkapitány kiemelte, a menekültek a korábbi Smer-kormány (2020-ig vezették az országot) által bevezetett igazolás miatt is Szlovákián keresztül próbálnak meg Nyugat-Európába jutni.

– Emiatt a szerencsétlen nyomtatvány miatt az illegális migráció egyharmada Szlovákia felé fordult – mondta Hamran. A rendőrfőnök szerint meg kell változtatni azt a törvényt, amely a rendőrséget ezen dokumentum kiadására kötelezi.

A Körkép.sk szerdán arról írt, hogy a szlovák parlamenti képviselők nem fogják rendkívüli ülésen tárgyalni a szlovák-magyar határon történő ellenőrzés bevezetésének kérdésért, nem volt ugyanis elég képviselő az ülésteremben, ezért a parlament nem volt határozatképes.

Migrációs útvonallá vált a Börzsöny

Székely József, Diósjenő polgármestere szeptember elején a település honlapján tett közzé egy felhívást, miszerint az elmúlt napokban „döbbenetesen” megnőtt az embercsempész-tevékenység a régiónkban, ezért fokozott elővigyázatosságot kért a lakosságtól.

„Migrációs főútvonallá változott a Börzsöny, így a községünk is. Ismeretlen rendszámú, fiatal férfiakkal tömött furgonok és kisbuszok söpörnek végig nagy sebességgel, jellemzően az éjszakai órákban a községen. A hátizsákos – nem turistának kinéző – népes csoportokkal lehet találkozni az erdőben” – fogalmazott a polgármester.

Szeptember elején írtunk arról is, hogy két terroristát is kiszűrt a szlovák rendőrség az illegális migránsok ellenőrzése során. A rendkívüli helyzet miatt nem tudták őket kiutasítani, ám – mint kiderült – felvették a kapcsolatot az Interpollal és az FBI-jal.

Az Európába irányuló migrációs hullámok egyre súlyosabbak

– Minél súlyosabb a terrorfenyegetés, annál súlyosabb a migrációs nyomás, minél többen vesznek részt a migrációs hullámokban, annál nagyobb a sansza annak, hogy a terrorszervezetek tagjai is illegálisan el tudnak jutni a világ távoli pontjaira – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban, ahová az ENSZ közgyűlése miatt utazott. A tárcavezető hozzátette: – A terrorizmussal szembeni küzdelmünket fokoznunk kell, mivel látjuk, hogy az Európába irányuló migrációs hullámok egyre súlyosabbak, és ezek súlyosabbá válásával a terrorfenyegetettség veszélye is jelentős mértékben nő.

Az MTI beszámolója nyomán az Origo azt írta: ma a globális terrorfenyegetettség minden erőfeszítés ellenére is súlyosabb, mint valaha, tavaly 6700 halálos áldozatot követeltek a különböző merényletek. Szijjártó Péter szerint hazánk szerepe a globális terrorellenes küzdelemben a következő időszakban tovább fog nőni, és ez hozzá fog járulni Magyarország biztonságának javulásához is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában