Ingatlanok

2023.10.19. 11:15

Nógrád-szerte előretörtek a kisebb alapterületű lakások

Egy friss ingatlanelemzés szerint az eladó használt lakások és házak kínálata nőtt Nógrád vármegyében egy év leforgása alatt. Az átlagos négyzetméterár idén szeptemberben a vármegyében átlagosan 244 ezer forint volt, szemben a tavalyi 211 ezer forinttal.

Nool.hu

A használt lakóingatlanok piaca az elmúlt egy év során alaposan átalakult a korábbi időszakhoz képest. Ennek a magyarázata az egyre szélesebb kínálat, a bizonytalan gazdasági környezet, a kiadások növekedése, ám a következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Nógrád vármegyei piacon egyaránt – derült ki az ingatlan.com portálunkhoz eljuttatott legfrissebb piaci elemzéséből.

Balogh László, a weboldal vezető gazdasági szakértője elmondta: új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak.” 

Hozzátette: bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14 százalékkal 370 ezer, illetve 11 százalékkal 282 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást. 

Milyen lakásárak jellemzik a vármegye városait?

Az elemzés szerint Nógrád vármegyében az elmúlt egy évben a kisebb alapterületű lakások vették át a főszerepet. Mint írták: Nógrád vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 244 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 211 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 20 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 18 millió forint volt.

"Salgótarjánban az átlagos négyzetméterár 266 ezer forintot tett ki, ami drágulást jelent a tavalyi 246 ezer forinthoz képest. Az salgótarjáni lakóingatlanok 15,2 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 15 millió forint volt. Az, hogy a négyzetméterárak nagyobb mértékben nőttek, mint a lakásárak, a kisebb alapterületű lakások nagyobb arányára utal" – tájékoztattak. 

Az elemzésben kiemelték, hogy a vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Balassagyarmaton, Bátonyterenyén, Pásztón és Rétságon az átlagos négyzetméterár 226-491 ezer forintra változott a tavalyi 191-413 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 14-39,9 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 12,8-42,9 millió forintról volt szó. 

Visszatérhetnek a csokos vevők
Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nem csak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is. A szakember elmondta: a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Az Ingatlanbazar.hu adatai alapján Nógrád vármegyében 160 eladó lakást találunk. A legdrágább ingatlant Balassagyarmaton kínálják 50 millió forintért, míg a legolcsóbbat 500 ezer forintért árulják Salgótarjánban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában