Ingatlanvásár

2023.09.25. 13:58

Emelkedett a lakóingatlanok iránti kereslet Salgótarjánban

A portálunkhoz eljuttatott friss ingatlanelemzés szerint élénkülő kereslet látható a nagyvárosokban az eladásra kínált használt lakások iránt, emellett a CSOK és Babaváró is egyre népszerűbb. Az érdeklődések a háború előtti szintre tértek vissza. Szeptember első felében a megyei jogú városokban – így Salgótarjánban is – a lakóingatlanok iránti kereslet 18 százalékkal emelkedett.

Nool.hu

Lakóépületek a város központjában

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Vendel Lajos

Látványosan nőtt a támogatások iránti érdeklődés

– A kiszemelt ingatlan legoptimálisabb finanszírozását megmutató Hitelintéző szolgáltatás augusztusi kitöltéseinek száma a háború előtti statisztikákat hozza. Ugyanakkor az otthonteremtés finanszírozásában segítséget jelentő CSOK és Babaváró iránti érdeklődések száma is növekedett a kitöltéseken belül, szintén a tavalyi év elejére jellemző adatokat látunk – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője, hozzátéve: –Augusztusban 35 százalékkal több Hitelintéző kitöltés történt az idei év eddigi havi átlagához képest. Ugyanakkor utoljára a szomszédunkban zajló háború előtt járt ilyen magas szinten a támogatások iránti érdeklődések száma.

Kiemelte: az élénkülés vélhetően annak tudható be, hogy a nagyvárosi lakásokhoz igényelhető csokos támogatást és hitelt szeretnék kihasználni az arra jogosult lakásvásárlást tervezők, hiszen ez a megoldás csak az év végéig lesz elérhető. – Mivel a nagyvárosi CSOK helyére lépő támogatási forma még kidolgozás alatt van, a CSOK pluszként emlegetett rendszerről egyelőre pontosat nem lehet tudni, ezért a jogosultak egy része valószínűleg biztosra szeretne menni. A Babaváró érdeklődések hátterében pedig az állhat, hogy vannak, akik a csokot és a Babavárót együtt szeretnék lakásvásárlásra fordítani, illetve utóbbinál a jövőre szigorodó életkori megkötés is közrejátszhat a növekvő érdeklődések számában – fogalmazott a szakember. 

A lakáspiacon is látszik a csokos vevők ébredése

– Az eladó lakások iránti kereslet is azt mutatja, hogy a CSOK év végi búcsúja miatt sokan vevőként lépnének piacra. Szeptember első felében 12 százalékkal többen érdeklődtek az eladásra kínált lakóingatlanok iránt. Ezen belül Budapesten 27 százalékos, a megyei jogú városokban 18 százalékos volt a növekedés – ezt már Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője fejtette ki. 

Hangsúlyozta: mindez egyrészt arra utal, hogy a csokra jogosult háztartások közül sokan mérik fel a választékot. A nagyvárosokban lévő lakások iránti érdeklődések felfutásával párhuzamosan a községbeli lakóingatlanok iránti kereslet 13 százalékkal esett vissza, ami pedig azzal magyarázható, hogy januártól a kistelepüléseken lévő ingatlanokra szóló falusi CSOK a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető. 

Több száz eladó ingatlan

Az Ingatlanbazar.hu oldalán jelenleg mintegy 140 lakást és házat kínálnak eladásra Salgótarjánban. A legolcsóbb 500 ezer, míg a legdrágább ingatlan 150 millió forintot ér. Nógrád-szerte több mint 500 eladó ingatlant listázni a portálon: a legtöbbet egy vanyarci családi házért kérnek, ez 250 millió forintért vár új tulajdonosra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában