Egészségügy

2023.10.03. 19:30

Nemzetközi szinten is új sebészeti navigációs rendszeren dolgoznak majd a két nógrádi kórházban

Nemzetközi szinten is új, ráksebészeti rendszert fejleszt a Kreatív-Fogklinika Kft. és a Semmelweis Egyetem (SE) konzorciuma, amely 866,92 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. Az új közös kutatási projekt a Kreatív-Fogklinika Kft. kecskeméti, illetve az SE balassagyarmati telephelyén valósul meg – jelentették be kedden a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Semmelweis-termében megtartott sajtótájékoztatón.

Lászlók Judit

Az új közös kutatási projekt a Kreatív-Fogklinika Kft. kecskeméti, illetve a Semmelweis Egyetem balassagyarmati telephelyén valósul meg

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Gyurkó Péter

A sajtótájékoztatón Csíkos Péter projektvezető elmondta: a kutatás-fejlesztési projekt célkitűzése egy, a sebészet több területén használható, a minimálisan invazív sebészeti beavatkozások során eltávolítandó, nem látható és nem tapintható elváltozások megtalálását segítő rendszer kifejlesztése, illetve annak egy indikációban történő preklinikai és kis mintaszámú klinikai kipróbálása.

– Nagyon sokszor nem tudjuk, hogy ezek az elváltozások jó- vagy rosszindulatúak. Ezeket a centiméter körüli elváltozásokat pedig a sebésznek nehéz megtalálnia. Konkrét példa, amikor az emlőműtétek során az MR-felvételeket hason fekve készítik, míg a műtőasztalon háton fekszik a beteg, azaz megváltozik az emlő formája, de hasonló probléma merül fel a tüdőben és a májban is – közölte a projekt vezetője. Hozzáfűzte: az orvosi műszergyártók a probléma megoldására rendkívül költséges eszközöket javasolnak, amelyeket a kórházak nem tudnak alkalmazni. 

– A cél az, hogy olyan eszközt fejlesszünk, amely a tervek szerint olyan sebészeti indikációkban nyújt többletinformációt a szakembernek, mint az emlő vagy a máj sebészete, illetve amely rendszer az intraoperatív képalkotásnak megfelelő információt nyújthat – azonnal és költséghatékony formában, tehát a vármegyei vagy a városi kórházak számára is elérhető. Ezért fontos a pályázatban a balassagyarmati intézmény, mint az SE telephelye, illetve a salgótarjáni kórház részvétele is – emelte ki Csíkos Péter, akinek elmondása szerint a rendszer fejlesztését tavaly kezdték el és 2025-ig biztosított a finanszírozása.

Ezután dr. Alpár Alán, a Semmelweis Egyetem nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettese beszélt arról, hogy az SE Magyarország legnagyobb egészségügyi ellátó intézménye, illetve Közép-és Kelet-Európa vezető orvoskutató- és képző helye. Ezért fontosnak tartják, hogy olyan kutatási terveket fogalmazzanak meg, illetve olyan munkatervekhez csatlakozzanak, amelynek az eredménye minél szélesebb rétegek számára elérhetővé válhat. 

Már valósítottak meg sikeres pályázatokat

Mindezek után dr. Szabó Géza, a salgótarjáni Szent Lázár kórház főigazgatója elmondta, hogy a balassagyarmati intézmény hosszú évek óta kutatókórháza a SE-nek, 2016 ősze óta pedig a telephelye is. Az SE pedig már valósított meg sikeres kutatás-fejlesztési pályázatot a balassagyarmati telephelyen más külső cégekkel közösen. 

– A mostani kutatási projektnek óriási előnye az életszerűség, amelyben a vármegyénk két kórházának a dolgozói is bekapcsolódnak, és a munkájuk során igénybe vehetik ezt nagyszerű lehetőséget, így segítenek a kutatás-fejlesztésben és visszajeleznek a kutatásvezetőnek – hangsúlyozta dr. Szabó Géza. Kiemelte továbbá: a projekt által az adott kor technikai lehetőségei mellett bizonyos ellátásokat közelebb tudnak vinni majd a betegekhez.

Dr. Patonay Lajos orvosigazgató, a Kreatív-Fogklinika Kft. képviseletében osztotta meg a jelenlévőkkel a gondolatait

– Az SE Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetében dolgozva a 1990-es években fiatal arra érdemes kollégákkal létrehoztuk az Alkalmazott és Klinikai Anatómiai Laboratóriumot, amely gyakorlatilag a pályára való felkészítést volt hivatott támogatni – fogalmazott az orvosigazgató. Hozzátéve: – Egy alkalommal hallottam, hogy a labor egyik munkatársa kapcsolatba lépett Csíkos Péterrel és együtt elkezdtek a tüdő lágyszövetének a navigációjával foglalkozni. Mivel ez engem nagyon érdekelt megkerestem őket és egymásra találtunk. Tulajdonképpen ennek lett az eredménye, hogy ezt a pályázatot beadtuk. 

Hangsúlyozta továbbá: a vállalatuk fejlesztett már korábban támogatással egy csontos struktúrákra – például arc- és állcsont sebészetre – alkalmazható navigációs rendszert. A jelenlegi fejlesztés gyakorlatilag az előzőn alapul, de teljesen új területeket céloz meg, amelyet a későbbi működése során alkalmazni és hasznosítani tud. A projekt során két olyan sebészeti indikációt azonosítottak, amelyben a lágyszöveti navigációnak jelentős szerepe lehet, ezek pedig a máj- és az emlő sebészete. Mindkét indikáció esetében jelentős gond a nem látható és nem tapintható elváltozás azonosítása.

– A fejlesztés eredményeként létrejövő lágyszöveti navigációs rendszer segítséget nyújthat abban, hogy az elváltozások eltávolítása lehetőség szerint minimálisan invazív módszerrel történjen, amely lényegesen kisebb műtéti megterheléssel és gyorsabb felépüléssel jár – mondta dr. Patonay Lajos. 

Mint megtudtuk: a projekt során jelentős kutatás-fejlesztés kapacitás jön létre Nógrád vármegyében. Ez segít abban is, hogy a balassagyarmati és a salgótarjáni sebészek is végezhessenek úttörő tudományos munkát. A sajtótájékoztató végén bemutatták a kutatási projekt kísérleti prototípusát is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában