1956-os szabadságharc és forradalom

2023.10.21. 10:58

Megidézték 1956 szellemiségét és megkoszorúzták az emlékművet Nézsán

Nézsa önkormányzata, a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal és Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolával közösen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tisztelegve tartott megemlékezést péntek délután, a helyi művelődési házban.

Lászlók Judit

Az eseményt koszorúzással zárták az 1956-os emlékműnél

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

 A megemlékezésen Styevó Gábor, Nézsa polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

– Azokra emlékezünk, akik 67 esztendővel ezelőtt egy diktatúrában, a legnagyobb elnyomatás közepette sem féltek, és hitet tettek a szabadság mellett – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: – Nemcsak a családi, de a nemzeti ünnepek, megemlékezések is fontosak az életünkben. A nemzettudatot, összetartozásunkat, azt hogy magyarok vagyunk a családban és az iskolapadban tudja minél inkább belénk oltani megemlékezéseink sora.

A polgármester beszédében felidézte, hogy 1956-októberében Nézsán is történtek forradalmi megmozdulások, ha csak egy kicsi is, de együtt tudott dobbanni a szíve néhány hazafinak. A forradalmárokra a szabadságharc leverését követően megtorlás várt, és jöttek a kommunista évek. Végül beszédét azzal zárta, hogy 1956. október 23-a a szabadság napja és a résztvevőknek azt kívánta, hogy megrendezendő megemlékezések mindannyiuk számára adjanak majd egy kis betekintést az 1956-os eseményekbe. 

Megemlékezett a képviselő is

Az eseményen részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő is, aki beszédében felelevenítette a a tavaly elhunyt Wittner Mária országgyűlési képviselőhöz fűződő barátságát, aki az 1956-os forradalom idején szabadságharcosként tevékenykedett. Az 1956-os megtorláskor halálra, később pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Végül 1970-ben amnesztiával szabadult. Mint mondta, a Wittner Máriával folytatott beszélgetései azért is voltak olyan fontosak számára, mert ő még ahhoz a generációhoz tartozik, amikor nem volt szabad beszélni az 1956-os szabadságharcról és forradalomról. 

– A mi generációnknak az a feladata, és egyben felelőssége, hogy a gyermekeinknek és az unokáinknak átadjuk azt a tudást, amit 1956 jelent. Ez azonban nem egy teljes tudás, hiszen a mai napig nem tudjuk pontosan minden részletét a történteknek. Hiába vannak visszaemlékezések, történelmi kutatások, nagyon sokan vannak, akik máig nem mernek beszélni arról, hogy mit éltek át 1956-ban és az azt követő megtorlásokban – fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki beszédét azzal zárta, hogy őrizzük meg a nemzeti függetlenségünket, szabadságunkat, hogy szabadon dönthessünk arról, hogy kikkel és hogyan éljünk. 

A megemlékezést a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora tette még színvonalasabbá, mellyel megidézték 1956 szellemiségét a településen. Az eseményt koszorúzással zárták az 1956-os emlékműnél. 

Az ünnepség előtt átadták a 35 millió forintból felújított utat is:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában