Nool.hu videó

2023.10.20. 14:12

Fényes csillagként mutat utat 1956 – fejet hajtottak Bátonyterenyén (videó)

1956 az egyik legfényesebb csillag a magyar történelem egén, ami mindig utat mutat számunkra – hangzott el a forradalom és szabadságharc évfordulójára rendezett megemlékezésen péntek délelőtt Bátonyterenyén.

Gulyás Edina

A Fáy András Középiskola diákjainak színvonalas műsorával vette kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára rendezett városi megemlékezés

Forrás: Nool.hu

Fotó: H. Cs.

A Fáy András Középiskola diákjainak színvonalas műsorával vette kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára rendezett városi megemlékezés az intézmény udvarán. 

– 1956 az egyik legfényesebb csillag a magyar történelem egén. A forradalom és szabadságharc példája mindig viszonyítási pont lesz számunkra, ami irányt mutat, ha eltévednénk a történelem útvesztőjében – fogalmazott emlékező beszédében Nagy-Majdon József polgármester. 

Mint mondta, furcsa nemzet a magyar, érdekes módon nem a Nándorfehérvári diadalt, vagy a törökök ellen vívott győztes egri csatát ünnepeljük évről-évre. Keserédesen az elbukott forradalmakra és szabadságharcokra emlékezünk. 1956-ra, amikor a pesti ifjak fellázadtak az elnyomó orosz haderővel szemben, és kinyilvánították szabadságvágyukat. 

– A magyar nép, ez a kis ország mindig egy figura volt a világtörténelmi nagyhatalmak játszóterén, bábuként tologattak bennünket. Így van ez napjainkban is. Forrongó világban élünk. Egy dolgot azonban ma is megmutathatunk, amelyet 1956 fiataljai, a mi őseink, a mi hőseink is megmutattak: a magyar nemzet élni akarásával és a magyar fiatalok szabadságvágyával mindig és mindenkor számolnia kell az elnyomó hatalmaknak – emelte ki a városvezető. 

Nem kell megtennem azt, amit nem akarok!

Nagy-Majdon József arra is kitért: nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a szabadosságot a szabadság fogalmával. A szabadosság azt jelenti: megtehetek mindent, amit akarok. A szabadság fogalma azonban teljesen más. Azt jelenti, hogy nem kell megtennem azt, amit nem akarok. 

– Ez 1956 legfőbb üzenete számunkra, az utókor számára. 1956 példája és csillaga lebegjen a szemetek előtt és vezessen életetek során – zárta szavait a polgármester. A megemlékezés végén a jelenlévők elhelyezték a koszorúkat az iskola falán lévő emléktáblánál.

Hétfőn több településen is megemlékeznek az 56-os hősökről. A részleteket itt olvashatjátok:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában