1956-os szabadságharc és forradalom

2023.10.19. 20:01

Nem volt hiábavaló '56 hőseinek küzdelme! – ünnepi közgyűlést tartottak Bercelen (fotók)

Nógrád Vármegye Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére ünnepi közgyűlést tartott csütörtök délután Bercelen, a Széchenyi István Általános Iskolában.

Lászlók Judit

Az ünnepi közgyűlésen elhangzott beszédeket kulturális műsor követte

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Erőt meríthetünk 1956 példájából 

A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött a helyi templomban, majd a résztvevők innen a Széchenyi István Általános Iskolába mentek a közgyűlésre. Itt elsőként Batta Tibor, a település polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Méltatta az akkori hősöket, akik példát mutattak hazaszeretetből, a haza iránti elkötelezettségből. Mint mondta, ők mindenüket kockára tették, mindent feláldoztak a nemzet szabadságáért, a nemzet függetlenségéért. Erejük az egységben rejlett az elnyomó, idegen hatalommal szemben.

– A hősök példáját megmutatni kötelességünk, meg kell ismertetnünk fiataljainkkal történelmünk ezen időszakát. Meg kell mutatnunk, hogy kik és mit tettek 1956-ban, be kell mutatnunk azt a hősiességet és önfeláldozást, mellyel az óriási túlerővel szemben felvették a harcot a szabadságért és a függetlenségért. Közös felelősségünk van abban, hogy ne merülhessen feledésbe, hogy nemzetünk mennyi áldozatot hozott azért, hogy a szabadság ellenségei ne győzhessenek, azért, hogy ma egy szuverén Magyarországon élhessünk – fogalmazott a polgármester, aki szerint a mostani nehéz időkben erőt kell merítenünk 1956 példájából.

Szólni kell az 1956-os eseményekről

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő szólt a megjelentekhez. – Gyermekeink nem ismerik a kommunizmus sokszor fojtogató világát. Ahogy korunknál fogva mi sem éltük meg a legsötétebb korszakait, mert ’56 mártírjainak köszönhetően az akkori hatalom már nem mert minden eszközt megengedni magának a ’70-es és a’80-as évek során. Ma már csak történelem könyvekből olvashatják, és filmekből nézhetik meg a korabeli eseményeket. Azonban a mi generációnk felelőssége, hogy átadja ezeket az ismereteket gyermekeinknek és unokáinknak – hangsúlyozta Balla Mihály.

Újra és újra meg kell védenünk hazánk szuverenitását, és meg kell tanulnunk, hogy a saját érdekeink és értékeinkért való küzdelmet nem várhatjuk el mástól. Meg kellett tanulnunk, hogy a szabadság alapfeltétele a béke. Ezek nélkül nincs magyar függetlenség. Magyarországnak ki kell állnia a nemzeti érdekei mellett. Vegyünk példát az ’56-os hősök bátorságából és szabadságszeretetéből, védjük meg Magyarországot! Vegyünk példát és merítsünk erőt vármegyénk ’56-os hőseiből és az ő kiállásukból!

 – zárta gondolatait az országgyűlési képviselő. 

Nógrád vármegyének is meg volt a maga ’56-ja

Végül Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegye Önkormányzatának Közgyűlésének az elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

A nagyvilágban ’56 kapcsán a pesti srácok váltak fogalommá. Feladatunk hangsúlyozni a pesti srácok és lányok mellett a vidékieket is, sőt a teljes magyarságban számos helyen és számos közösségben hősként viselkedők tetteit is bemutatni – fogalmazott Skuczi Nándor. 

Mindenkinek megvolt és megvan a maga ’56-ja. Nekünk, nógrádiaknak nemkülönben. Salgótarjánnak, Balassagyarmatnak, Rétságnak, Pásztónak, Bercelnek megvannak a maguk hősei, mártírjai. A munkástanácsoktól a nemzetőrökön át a pásztói robbantókig, a salgótarjáni sortűz áldozataiig, a Hugyagon eltűnt mártírokig

 – tette hozzá.

Kiemelte: ma már számszerűsíteni is tudjuk a kommunista megtorlás nagyságrendjét. Halálraítélt és kivégzett százak, letartóztatott tízezrek, szülőföldjéről menekülni kényszerült százezrek. Vármegyénkben 8 halálos ítélet, a sortűz 100 körüli halottal, 319 büntetőeljárás megyei szinten, 80 országos szinten, 249 bebörtönzött, 425 börtönévvel, 900 lefogott és elhurcolt. És még 1961-ben is 1060 megfigyelt polgár.

A közgyűlés elnöke hangsúlyozta, bár borzalmas árat fizettünk, de győztünk ’56-ban. Hiába próbálták, nem sikerült felülírni nemzeti emlékezetünket, hogy egy tőlünk teljességgel idegen, emberellenes tanítás alapján felszámolják ezeréves hazaszeretetünket. 

– Innen is üzenjük a nagyvilágnak: ’56 óta igaz, eltelt már 67 év, 1848 óta meg már 175. Mi, magyarok azonban maradtunk ugyanazok. Ma sem, s a jövőben sem tudjuk és akarjuk elviselni a szabadság és az önrendelkezés fojtogató hiányát – mondta Skuczi Nándor. 

A beszédeket kulturális műsor követte, amelyen közreműködtek a Csemetekert Óvoda óvodásai, a Széchenyi István Általános Iskola diákjai, valamint a Berceli Hagyományőrző Népdalkör. Az ünnepi közgyűlés végén a résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait a Hősök emlékműnél. 

 Felvidékről is érkeztek az ünnepi közgyűlésre 

Az eseményen részt vett dr. Juhász Péter, Besztercebánya Megye Önkormányzatának alelnöke is, aki köszöntőjében felvidéki szemmel méltatta a nemzeti ünnepet. Mint mondta, a sok mindenen keresztül ment magyar nép kezd önmagára lelni és újra azok lehetünk, akik egykor voltunk. Kiemelte, a jövő csak együtt képzelhető el. Csúsz Péter elnöki megbízott a nemzeti ünnepek fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta, nagyon kevés nép rendelkezik nemzeti ünneppel. Azonban a magyaroknak három ilyen ünnep is jutott: március 15., augusztus 20. és október 23. 

– Úgy gondoljuk, a nemzeti ünnep az, ami mindenkit átjár, aki ugyanazt a nyelvet beszéli. Függetlenül attól, hogy az anyaországban lakik vagy az elszakított részeken, esetleg a világ bármely részén – mondta Csúsz Péter, aki szerint az azóta eltelt 67 év megmutatta, hogy nem volt hiábavaló a küzdelem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában