Elismerés

2023.10.03. 16:00

A sziráki biológus is gratulált Karikó Katalinnak az orvosi Nobel-díjhoz

Dr. Lukács Noémi sziráki biológus – kinek fejlesztései a koronavírus elleni küzdelemben szintén fontos szerepet játszottak – azonnal gratulált Karikó Katalin, az első Nobel-díjas magyar nő elismeréséhez. A két szakember hosszú évek óta személyesen ismeri egymást.

Nagy Orsolya

Dr. Lukács Noémi (balra) régi ismerőseként elsőként gratulált Karikó Katalinnak a legrangosabb tudományos díjhoz

Forrás: Illusztráció: Nool.hu

Mint arról már beszámoltunk: Karikó Katalin, valamint kutatótársa, Drew Weissman az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért megkapták az orvosi Nobel-díjat. Ez egyébként a tizenhatodik magyar Nobel-díj.

Az elismert biológus még évekkel ezelőtt szakmai okokból beszélgetett a biokémikussal a náluk, Szirákon előállított ellenanyagokról, aztán később több szakmai konferencián is találkoztak. Lukács Noémi tehát viszonylag régóta ismeri az immár Nobel-díjas Karikó Katalint, akinek sikere különösen nagy boldogságot jelent a nógrádi szakember számára.

Közös terület, hasonló gondolkodás

– Nagyon örülök Katalin elismerésének, hiszen nem csak nő, de magyar származású is, még, ha sokat külföldön is dolgozott. Különös öröm számomra az is, hogy azzal, hogy most Karikó Katalin Nobel-díjat kapott, még inkább továbbítani tudja a mondanivalóját. Ő maga lelkesíti a fiatalokat a tudomány irányába, tanácsokat és önbizalmat is ad – mondta érdeklődésünkre dr. Lukács Noémi. Hozzátette: – Karikó Katalin azt közvetíti a fiataloknak, amit jómagam is fontosnak tartok: ne hagyják magukat elbátortalanítani, higgyenek saját magukban, és hogy a tudomány szép, megéri ezen a területen dolgozni. 

Lukács Noémi úgy véli, mindez nagyon fontos üzenet, amit Karikó Katalin nagyszerűen közvetíti. Megtudtuk továbbá azt is, hogy a nógrádi szakemberhez közel áll az a terület, amelyen az első Nobel-díjas magyar nő is tevékenykedik, illetve hogy szerinte a családi életben a férfiaknak szükségük van egy támogató nőre, azonban ez fordítva is igaz: a támogató férjre ugyanolyan nagy szükség van.

Tudományos harc a Covid ellen

Mint arról korábban már többször írtunk: dr. Lukács Noémi maga is komoly szerepet játszott a koronavírus ellen folytatott küzdelemben, hiszen egy világszínvonalú laboratóriumban állít elő egyedülálló ellenanyagokat, mindezt Szirákon. Munkáját több fórumon is elismerték már, ugyanis 2021-ben Perliczi János-díjat, valamint magyar oktatás és tudomány kategóriában megyei Príma-díjat vehetett át.

Munkája részleteiről szólva akkor úgy fogalmazott, hogy már a járvány megjelenése előtt is kapcsolatban álltak azokkal a cégekkel, amelyek mRNS-vakcinák gyártásán, illetve mRNS-terápiák fejlesztésén dolgoznak. Ők rendszeresen vásároltak tőlük, a laboratóriumukban készített ellenanyagokat pedig a kutatók bevették a koronavírus (COVID-19) elleni harcban is. A sziráki biológus azt is kifejtette korábban, hogy mit is gyártanak tulajdonképpen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában