hét embere

2021.10.25. 19:45

Kitüntették a sziráki biológust, aki részt vett a koronavírus elleni vakcina gyártásban

Perliczi János-díjat, valamint magyar oktatás és tudomány kategóriában megyei Prima díjat vehetett át kiemelkedő munkája elismeréséül a kö­zelmúltban dr. Lukács Noémi biológus, aki világszínvonalú laboratóriumban állított elő egyedülálló ellenanyagokat.

Nagy Orsolya

20210115 Szirák Magánlaborjában a víruskutatáshoz nélkülözhetetlen speciális ellenanyagot állít elő dr. Lukács Noémi professzorasszony Fotó: Markovics Gábor (MG) Ripost

Fotó: Markovics Gábor

– Mikor és miért döntött úgy, hogy ezt a szakmát választja?

– Még középiskolásként határoztam el, hogy biológus leszek, végül az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológus szakára jelentkeztem, ahol később biokémiára szakosodtam. Az egyetem elvégzése után személyes okokból Németországba költöztem, de ott is sikerült megtalálnom az érdeklődésemnek megfelelő lehetőségeket. A Tübingeni Egyetemen doktoráltam, majd Düsseldorfban habilitáltam, ami a professzori kinevezés előfeltétele.

– Miért pont Szirákon hozta létre a laborját?

– Már a dédszüleim is itt éltek, itt nevelkedtem, szerettem ezt a helyet, és mindig úgy terveztem, hogy nyugdíjas koromban Szirákon fogok élni. Ezenkívül cégünknek itt jó pályázati lehetőségei adódtak, és volt egy kihasználatlan melléképületem is. Bár a budapesti labort megtartottuk, a napi tevékenységünket Szirákra helyeztük.

A kutató nemrégiben megyei Prima díjat vehetett át
Fotó: MW

– Hogyan járult hozzá munkájával a koronavírus elleni vakcina gyártásához?

– Már a járvány megjelenése előtt kapcsolatban álltunk azokkal a cégekkel, amelyek mRNS-vakcinák gyártásán, ill. mRNS-terápiák fejlesztésén dolgoznak, ők rendszeresen vásároltak tőlünk. Azt, hogy pontosan mire használják az antitestjeinket, nem tudjuk, hiszen gyártási titok. Nyilvános adatok alapján azonban joggal feltételezhetjük, hogy a minőségbiztosításnál és a gyártási folyamat optimalizálásánál kerülnek bevetésre. De alkalmazták őket gyógyszerjelöltek hatékonyságának vizsgálatára is.

– Még mindig vannak, akik nem kérték a koronavírus elleni oltást. Miért tartja fontosnak annak beadását?

– Jelenleg ez az egyetlen hatásos módszer, amellyel a fertőzés ellen védekezni tudunk. Természetesen a korlátozások, így a maszkviselés, a távolságtartás és a bezárások is segítenek valamennyire, de örökre nem lehet bezárkózni. Ezért fontos az oltás. Egy darabig még biztosan velünk marad a koronavírus, és időről időre néhányan megfertőződnek majd, de olyan nagy járványhullám, mint az előzőek voltak, már nem lesz.

– Munkája mellett a helyi közösségi élet erősítésében is komoly szerepet vállal. Mit jelent önnek Szirák?

– Itt nőttem fel és sok változást láttam. Szirák 1953-ig járási székhely volt, a környező községeknél fejlettebb. Az állami gazdaság és az ÁFÉSZ ezután is jó munkalehetőségeket kínált az itt élőknek. Ez sajnos mind megszűnt, és szomorúan látom, hogy a falu most nem éli fénykorát. Ugyanakkor az ember nem teheti tönkre magát sopánkodással, könnyebb tenni valamit a településért. Szerencsére sikerült kialakítani egy aktív csapatot, és amíg ez a közösség megvan, magam is szívvel-lélekkel dolgozom a községért.

A biológus szerint olyan nagy járványhullám, mint az előzőek voltak, már nem lesz
Fotó: MW

– A Szirák Polgárosodásáért Alapítvány elnökeként is tevékenykedik. Mi a szervezet célja?

– A természeti, épített és kulturális örökség megőrzése és a közösségfejlesztés. Nagy szükség van ma a környezetükért felelősséget érző, azért munkálkodni képes polgárokra. Ez azonban hosszú folyamat, következetesen dolgozunk rajta, több rendezvényünk van, és különböző módokon segítjük az itt élő hátrányos helyzetűeket is.

– Hogyan tudja a munkát, a közösségéért való tevékenységet és a családot összeegyeztetni?

– Nem jut mindenre időm, de hetvenkét évesen kénytelen vagyok szigorúbb lenni magammal a súlypontok vonatkozásában. Ez is hozzájárult antitestjeink eladásához. Legidősebb lányom ügyvezetőként sokat tett értünk a vevőkkel való kapcsolatok ápolása terén, és olyan mértékben fellendítette a forgalmat, hogy a gyártással kapcsolatos tevékenység zömében már az én időmet is lefoglalta. Az embernek mindig vannak új ötletei, amelyekben – joggal vagy tévesen – hisz, és szeretné megvizsgálni a jóságukat.

– Több elismerést kapott a közelmúltban. Ez milyen érzéssel tölti el?

– Örültem mindkét díjnak. Kicsit szokatlan volt ugyan, hiszen nem változott a tevékenységünk a világjárvány kapcsán, csak megismertek minket. Az elismeréseken túl valójában nagyon jólesik, meghat, hogy az emberek mennyire kedvesek, és velem együtt örültek az örömömnek.

– Mivel foglalkozik szívesen szabadidejében?

– Nem sok szabadidőm van, de szívesen vagyok a természetben, mindig szakítok időt arra, hogy a fülemülét és a sárgarigókat meghallgassam. Szeretek kertészkedni, olvasni és moziba, színházba járni. Amennyire lehet, a családdal töltöm az időmet. Télire fecskefészek-készítést és egykori orosz nyelvtudásom felfrissítését tervezem.

Keresettek a termékeik

Az English & Scientific Consulting Kft. biotechnológiai laboratóriuma 2015 óta működik Szirákon. Dr. Lukács Noémi biológus, a cég alapítója évekig élt és kutatott Németországban. Az ott kifejlesztett ellenanyagokat gyártották a sziráki laborban. A helyi származású kutató mindig haza készült, és a rendszerváltás után vissza is tért Magyarországra. A mostani cég elődjét 1999-ben alapította. A jelenlegi biotechnológiai labor felépítését végül 2015-től sikerült beindítania a családi cégnek. A faluban működő laborban 2021 áprilisáig gyártottak RNS-specifikus antitesteket. A világ minden tájáról érkeztek megrendelések. A nagy kereslet miatt az antitestek gyártási és forgalmazási jogát eladták, most egy új termék gyártása és további kutatás-fejlesztési munkák folynak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában