koronavírus

2020.11.20. 19:57

A sziráki biológus elárulta, mikor érkezhet a koronavírus elleni vakcina

Mint arról korábban portálunk beszámolt, különleges laboratórium működik Szirák egyik családi házának udvarán, ahol olyan ellenanyagot készítenek, amely nagy mértékben hozzájárulhat a koronavírus elleni harchoz. A laboratóriumról éppen ezért most a világ minden tájáról írnak.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B

– Örülünk a megkereséseknek és a publicitásnak, ugyanakkor kicsit tartunk is tőle, ugyanis előfordulhatnak pontatlanságok. Bizonyos tartalmakról viszont mi magunk is csak a médiából értesültünk – közölte dr. Lukács Noémi, akinek termékeit számos világhírű cég használja elterjedten az alapkutatásokban.

Az English & Scientific Consulting Kft. (SCICONS) biotechnológiai laboratóriumában készült ellenanyagokat sejtek állítják elő, amelyeket folyékony nitrogénben, mínusz 195 Celsius-fokon tárolnak.

– Egy év alatt kevesebb, mint két grammot készítünk, amelyeket szárítva, fehér por formájában szállítunk a vásárlóknak. Ezek segítségével ki lehet mutatni a szervezetben a vírus sokszorzódás helyét, azt, hogy milyen sejtekben és milyen erősen szaporodik – mondta el korábban dr. Lukács Noémi.

A szakember arra is kitért, hogy hozzávetőlegesen mikorra lehet számítani a koronavírus elleni vakcinára.

– Az engedélyezés után azonnal, tehát legkésőbb jövő év elején masszívan meg fog indulni. A tervezett széles körű védőoltás nagyon komoly kihívást jelent mind a gyártás, mind a tárolás és a felhasználókhoz történő eljuttatás, valamint az oltási folyamat szempontjából. Éppen ezért kezdtek a cégek máris hozzá a gyártáshoz és kötöttek országok szállítási szerződéseket a vállalkozásokkal már a fejlesztés időszakában – árulta el a sziráki biológus.

Hozzátette: reálisnak tűnik Ugur Sahin, a BioNtech ügyvezető igazgatójának prognózisa, miszerint 2021 teléig kellő számú ember nyer az oltással védettséget ahhoz, hogy a járvány megszűnjön.

A biológus kifejtette, hogy a közeljövőben további mRNS-vakcinák és más típusú, hasonlóan eredményes vakcina-jelöltek bejelentésére lehet számítani. Hogy melyik fog tartós védettséget adni, vagy szükség lesz-e és milyen hamar emlékeztető oltásokra a védettség fenntartásához, azt nem tudni. Nemsokára azonban kiderül, így tanulhatunk az eredményekből a jövőre tekintve. Mint mondta, a védőoltások hasznossága ép ésszel, felelősen gondolkozva nem vitatható.

Dr. Lukács Noémi a vakcinafejlesztéssel kapcsolatban kiemelte, hogy nagyon optimisták.

– A tudomány és a biotechnológia itt tényleg megmutatta az erejét. Két úgynevezett mRNS-vakcina (BioNTech/Pfizer, Moderna) esetében már kimutatták, hogy legalább 90 százalékos biztonsággal védelmet nyújtanak. Még nem tudhatjuk azonban, hogy a védelem hosszan, évtizedekig tartó lesz-e. Az mRNS-vakcinák esetében a vírusfehérjét kódoló információt viszik be az oltással. Ilyen vakcinákat korábban még nem használtak, ha ezek most beválnak, akkor ez a technológia rendkívül széles körben, így például rákos megbetegedések ellen is alkalmazható lesz – emelte ki a biológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában