Nógrádban gyártják az ellenanyagot a koronavírus-kutatáshoz

Különleges laboratórium működik Szirák egyik családi házának udvarán, ahol olyan ellenanyagot készítenek, amely hozzájárulhat a koronavírus elleni harchoz.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Az English & Scientific Consulting Kft. (SCICONS) biotechnológiai laboratóriuma 2015 óta működik a településen. Dr. Lukács Noémi biológus, a cég alapítója hosszú évekig élt és kutatott Németországban, ott doktorált és habilitált. A sziráki származású kutató azonban mindig haza készült, és a rendszerváltást követően vissza is tért családjával Magyarországra.

A Nógrád megyei biotechnológiai laborban jelenleg négyféle terméket gyártanak, amelyeket a 1980-as évek legvégén Düsseldorfban fejlesztett ki a sziráki biológus.

– Ellenanyagainkat sejtek állítják elő, amelyeket folyékony nitrogénben, mínusz 195 Celsius-fokon tárolunk. Amikor onnan kivesszük őket, úgymond életre kelnek, így kezdődik a gyártási folyamat, amelynek időtartama hozzávetőlegesen hat hét. Természetesen ilyenkor több ellenanyagot gyártunk, amelyeket elraktározunk. Egy év alatt összesen kevesebb mint két grammot készítünk, amelyeket szárítva, fehér por formájában szállítunk a vásárlóknak – mondta el portálunknak dr. Lukács Noémi.

Hozzátette: termékeikről számos tudományos publikáció is született már, és a kutatók körében ez a hétszáznál is több közlemény alapozza meg az ellenanyagaikba vetett bizalmat. A laboratóriumban készített ellenanyagokat a kutatók bevetik a koronavírus (COVID-19) elleni harcban is.

– Segítségükkel ki lehet mutatni a szervezetben a vírus sokszorzódás helyét, azt, hogy milyen sejtekben és milyen erősen szaporodik a vírus – közölte dr. Lukács Noémi, aki azt is elárulta, hogy a koronavírusnak sok összetevője van, amelyeket jól kell ismernünk ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk védekezni ellene.

Symmons Johanna, a cég ügyvezető igazgatója, Noémi lánya elárulta, hogy az elmúlt hónapok során azt tapasztalták, hogy gyakrabban és sokkal sürgősebben rendelnek a vásárlók.

– Egyre több kutató kér azonnali szállítást termékeinkből – hangsúlyozta Symmons Johanna, hozzátéve: már a jelenlegi járvány előtt a világ minden tájáról, 45-50 országból érkeztek megrendelések, többek között olyan neves helyekről, mint a Cambridge-i egyetem, a francia Pasteur Intézet vagy az amerikai Stanford Egyetem.

A Nógrád Megyei Hírlap május 20-ai számában bővebben olvashat a témáról. Egyebek mellett kiderül:

  • Mire is használják pontosan a Szirákon készülő ellenanyagot a kutatók?
  • Honnan értesülnek a Nógrád megyei szakemberek a kísérletekről?
  • Mire számítanak a koronavírus-járványt és a betegség elleni vakcinát illetően a sziráki cég vezetői?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában