Tanévnyitás

2023.09.01. 19:54

Több mint 11 ezer általános és középiskolás kezdte meg Nógrádban az új tanévet

Szeptember 1-én megszólaltak az iskolacsengők az általános és középiskolákban országszerte, így természetesen szűkebb hazánkban is. A legkisebb létszámú intézményben, a tari iskola mátraverebélyi telephelyén 21 diák tanul. A legnépesebb a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium székhelyiskolája, 624 diákkal.

Veres Edina

Nógrádban több mint 11 ezer diáknak kezdődött meg ma az új tanév

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

 A Salgótarjáni és a Balassagyarmati Tankerületi Központok fenntartásában működő általános iskolákban több mint 11 ezer diák kezdte meg a 2023/2024-es tanévet. Péntek reggel ünneplőbe öltözött gyerekek és fiatalok igyekeztek az iskolájuk felé, hogy részt vegyenek a tanévnyitó ünnepségen, illetve az azt követő néhány osztályfőnöki órán.

Portálunk érdeklődésére Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója kifejtette, hogy szeptember 1-jén a fenntartásukban működő 27 intézményben kezdték meg a 2023/2024. tanévet. Azok közül 22 általános iskola – 36 feladatellátási hellyel –, 3 gimnázium, illetve 2 gyógypedagógiai intézmény. Ez utóbbiakban óvodai, általános iskolai és középiskolai feladatellátás egyaránt folyik.

A legkisebb és a legnagyobb intézmény között harmincszoros a létszámkülönbség

– Iskoláinkban összesen 6847 általános iskolás gyermek, illetve 1193 középiskolás fiatal kezdte meg tanulmányait a tanévnyitók után. A legnagyobb létszámú intézményünk a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium székhelyiskolája 624 tanulóval. A legkevesebb – összesen 21 – diák a Tari Kodály Zoltán Általános Iskola Mátraverebélyi Telephelyén tanul – részletezte Simon Tibor.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ illetékességi területén is megszólaltak az iskolacsengők szeptember 1-én. Nagyné Barna Orsolya tankerületi igazgató arról tájékoztatta portálunkat, hogy a „szárnyaik alatt” 22 általános iskolában – összesen 41 feladatellátási helyen –, egy gimnáziumban, egy kollégiumban, illetve egy Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény két feladatellátási helyén kezdődött el a tanév pénteken. Emellett a balassagyarmati tankerület fenntartásában működik még egy alapfokú művészeti iskola 17 telephellyel, azonban azok esetében a 2023/2024. tanév rendjéről szóló Belügyminisztériumi rendelet értelmében az igazgató határozza meg a tanítási év első és utolsó napját.

Benépesülnek újra az iskolapadok
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A tankerületi központunk összesen 6000 tanulóval – az alapfokú művészeti iskola, illetve a kollégiumi létszámot is beleértve – indítja a tanévet. Az általános iskolákban 4306 tanuló, közülük 623 első osztályos lépte át az iskolaajtó küszöbét pénteken – mutatott rá Nagyé Barna Orsolya, aki arra is kitért, hogy a középiskolákban 681 diákot – köztük 112 kilencedikest, illetve 34 ötödévest – köszönthettek az igazgatók szeptember első napján.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója végül azt is elárulta, hogy az általános iskolák közül a legtöbb diákot, összesen 400-at, a Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola tudhatja magáénak, míg a legkevesebb – összesen 91 – gyermek a Tereskei Általános Iskolába jár. Nagyné Barna Orsolya ugyanakkor kiemelte, hogy az összes intézmény tekintetében azonban a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium bír a legnagyobb tanulói létszámmal, hiszen ott 614 fiatal folytatja tanulmányait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában